Златен медальон от античен некропол в изложбата "Археология на София и Софийско"
Мила Манолова | 17 Май 2021 г. | 7 показвания | 0 коментара

Може да видите находките в залата за временни експозиции в Регионалния исторически музей – София (Централна баня), до 30 септември

В чест на Международния ден на музеите -  на 18 май, Регионалният исторически музей - София, открива  временната експозиция "Археология на София и Софийско".

Достъпна е  от 15  до 18 ч. в сградата на пл. "Бански" 1 (Централна баня) по време на откриването във вторник (18 май).

Разглеждането се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки.

Временната експозиция "Археология на София и Софийско" е ежегодна инициатива на Регионалния исторически музей – София.

За седма поредна година представя резултатите от проучванията на отделни екипи, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия сезон.

Изложбата акцентира на новополучени научни данни, комбинирани с експонирането на най-значимите находки от сезон 2020.

Представена е информация за археологическите разкопки на 15 обекта и един научен проект. Допълнително са извършени и теренни обходи от екип на музея.

Част от местата с проведени проучвания в София са: Раннонеолитно селище Слатина-София (кв. Слатина); Обект на ул. „Веслец“ №15; Обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27; Обект на ул. „Екзарх Йосиф“ №35.

Разкопки извън града са осъществени в: плосък некропол (землището на с. Алдомировци, община Сливница); Късноантичен стопански комплекс (землището на с. Мировяне); Крепост „Кокалянски Урвич“ и др.

Обобщението показва, че са разкрити и изследвани структури от различни исторически периоди, сред които: праисторически жилища и обреден комплекс, останки от антични постройки с жилищно, производствено и култово предназначение, части от фортификация, гробове и гробни съоръжения и др.

Сред подбраните в изложбата артефакти фигурират: златен медальон (IV в., късноантичен некропол в кв. „Лозенец“), фибула с ниело и емайл (II в., обект на ул. „Веслец“ №15), фибула с позлата (IV в., обект на ул. „Иван Денкоглу“ №40), пафта (XVII – XVIII в., обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27) и др.

Изложбата се намира в залата за временни експозиции на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1).

Организаторите обещават да продължи до 30 септември, за да могат повече почитатели на историята да видят уникалните експонати, редултат от работата на археолозите през 2020 г.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В 9401 секции, или с три повече от предишните парламентарни избори на 4 април, ще се гласува само с машини на вота на 11 юли. Това стана ясно на заседанието на Централната избирателна комисия след получена справка за броя на секциите с над 299 избиратели. На по-късен етап комисията трябва да реши в кои от тези 9401 секции ще има по две машини за

Искам да споделя едно свое голямо притеснение относно европейските средства, които София защитава и които позволяват да продължим да променяме града. Обезпокоена съм от изказвания на вицепремиера по управление на европейските средства г-н Атанас Пеканов в последните 2 седмици относно плана за възстановяване и развитие и проектите на София

Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново, съобщиха във фейсбук от най-голямата болница у нас "Пирогов". "Благодаря ви, ГЕРОИ! Днес затворихме последното отделение за ковид19 след 8 месеца денонощна работа на екипите! Благодаря ви, ГЕРОИ" - написа в профила си в социалната мрежа проф

Докато Кристиано Роналдо вдига летвата на някои рекорди на ...
Пол Погба не е ревльо, това не могат да отрекат дори и ...
Българските отбори изтеглиха приемлив жребий за втория ...
Примата Лили Иванова почете 96-ата годишнина от рождението ...
След изключително успешното първо издание на младежкия ...
На нематериалното културно наследство често се гледа като ...
Американският астронавт Шейн Кимброу и французинът Тома ...
И фолк певиците копат градини! Преслава показа уменията си ...
Цигуларят Веско Ешкенази ще отбележи своята 50-годишнина в ...
Никога няма да съм готова за завършването на гимназия на ...
Изненадващо скоро, след като станаха родители за втори път, ...
Обичаната от всички актриса Катерина Евро публикува видео в ...
Звездата на "Лестър" Джейми Варди и съпругата му Ребека се ...
Семейство Бекъм се похвали с нов член - бебето кученце Фиг. ...
Остатъчната стойност на автомобила е важен параметър при ...
"Италия е фаворит за титлата на Евро 2020. Отличното начало ...