Художниците Борис и Славка Деневи - баща и дъщеря, даряват и дома, и картините си

Изложбата "Отвъд картините" показва творчеството и живота им

Изложбата "Отвъд картините" -  за изкуството и живота на Борис и Славка Деневи, е посветена на двама художници – баща и дъщеря. Раждането на единия и смъртта на другия отмерват едно цяло столетие, изпълнено с периоди на благоденствие и войни, надежди, диктатури и застой. Открива се на 19 май в галерията на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6. (Дареният от Славка Денева техен дом и много творби от нея и баща й са само на метри от галерията  - на "Шипка" 18. Поддръжането му изисква доста средства, които невинаги са достатъчни. Като много дарение, и той не е пощаден от времето и немарата).

Славка Денева - "Борис Денев рисува на масата у дома", 60-те години.
Славка Денева - "Борис Денев рисува на масата у дома", 60-те години.
Борис Денев (1883 – 1969) е централна фигура в културния и обществения живот на България между двете световни войни.

Той е живописец, военен художник, изобретател, есеист, просветен деец, част от софийската артистична бохема, съпруг на Мара Грозева, дъщеря на виден индустриалец и кмет на София.

Борис Денев - "Пейзаж с мостче", сепия, хартия, 20-те години на м.в.
Борис Денев - "Пейзаж с мостче", сепия, хартия, 20-те години на м.в.

Единственото им дете Славка Денева (1929 – 1984) расте в семейния дом на улица „Шипка“ 18 сред музика, книги, домашни представления, заобиколена от интересни личности и картините на баща си. Втората световна война и бомбардировките над София прекъсват безгрижното u детство.

Борис Денев - "Славка в градината", 50-те години
Борис Денев - "Славка в градината", 50-те години
Новият строй, установен в България след Деветосептемврийския преврат през 1944, съдбовно променя живота на семейство Деневи.

Зрелите години на Славка преминават изцяло в периода на социализма. В началото е дъщеря на „враг на народа“, а по-късно е квалифицирана като „особнячка и маргинал“. Но зад стените на дома си Славка гради своя свят. Грижи се за майка си и баща си до края им, обгражда се с кръг от близки приятели, с които споделя радостта от интелектуалното общуване.

Славка Денева - "Натюрморт", 1974 г.
Славка Денева - "Натюрморт", 1974 г.
Въпреки ограниченията на системата и материалните затруднения, в които живее, тя се развива като автономен художник със собствен разпознаваем стил.

Славка Денева - "Портрет на Сирма Сарафова",  1970-те години
Славка Денева - "Портрет на Сирма Сарафова", 1970-те години
Забележителното по значение и обем художествено наследство на Борис Денев и Славка Денева е било предмет на различни изследвания. Голяма част от знаковите им творби са притежание на държавни галерии и музеи, други са се озовали в частни колекции. Много документи, фотографии, рисунки и картини се представят за първи път.

Славка Денева - "Интериор с четки" (позитив),  1970-те, монотипия, хартия, м.б., хартия, 100 х 70
Славка Денева - "Интериор с четки" (позитив), 1970-те, монотипия, хартия, м.б., хартия, 100 х 70
Изложбата "Отвъд картините" разглежда развитието на стила на двамата художници, възгледите им за живота и изкуството, надниква и в неосветените зони на творческия процес, в интимния свят на приятелствата, стремежите, идеалите. (Творбите на Борис и Славка Деневи са едни от ценените и скъпи на артпазара - б.а.)

Към излообата има луксозен каталог.

За изложбата

19 май – 22 юни 2021 

СБХ – Шипка 6, зала 1А

Куратори: Антон Стайков, Свобода Цекова

Съюз на българските художници

Фондация „Поддържане на изкуството в България“, СБХ

Изложбата и каталогът са базирани на проучване на художественото наследство и семейния архив на Деневи, завещан през 1983 на СБХ от Славка Денева в последните месеци на живота й.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа
на програма „Култура“ на Столична община.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене