Китай разработва нови космически мисии до Марс и Юпитер

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система . Снимка: Фейсбук

Китай планира нови мисии до Марс и Юпитер, за да изследва тези планети и да върне проби на Земята, съобщи ТАСС. Това заяви Чжан Рунцяо, главен дизайнер на мисията "Тянвън-1" до Марс, предаде БТА.

"След успешното кацане в рамките на мисията "Тянвън-1", за която сега се смята, че е само на една крачка от успешното завършване, следващият етап ще бъде изстрелването на "Тянвън-2", "Тянвън-3" и нови мисии до Марс и други планети, като Юпитер , за тяхното изследване и събиране на проби. Това е включено в националната програма за изследване на планетите" - каза той, цитиран от изданието "Хуанцю шибао".

"Ще продължим да изследваме ключови технологии, за да дадем възможност за ранно доставяне на проби от Марс (на Земята) и за по-нататъшно укрепване на нашите технологични решения" - каза той.
По думите му в момента се изработват детайлите по програмата, след което тя ще бъде внесена за разглеждане от правителството на страната.

Автоматичната междупланетна станция "Tянвън-1" в събота извърши успешно кацане на повърхността на Червената планета, което беше първото за китайски космически апарат на Марс. Марсоходът, който е част от нея, наречен "Чжужун", скоро ще започне изследване на грунта, йоносферата и климата на планетата. Планирано е да работи на повърхността й 92 земни дни.

Станцията "Тянвън-1" беше изстреляна на 23 юли 2020 г. от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари тя достигна орбитата на Марс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене