Владо Пенев със своя звезда в Алеята на липите в Стара Загора

Владо Пенев с директора на фестивала Магдалена Ралчева (в средата) и Теодора Духовникова на шестото издание на “Златната липа” през 2018 г.
СНИМКА:  АРХИВ

Актьорът Владо Пенев ще получи приза “Златната липа” за цялостен принос в киното на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино в Стара Загора, който започва на 29 май, казаха вчера организаторите. Той ще има честта да засади своя фиданка в Алеята на липите, където ще бъде открита и звезда с неговото име.

Досега носители на специалния приз са Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014 г.), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018) и Ян Енглерт (2019).

Миналата година фестивалът бе отложен заради пандемията от COVID-19. Като специален гост Владо Пенев е подготвил подарък за публиката - ще представи лично най-новия филм, в който участва - “Рая на Данте” (2021) с режисьор Димитър Радев. Организаторите не крият, че има още една причина да ценят човека и актьор Владо Пенев - той работи активно за утвърждаване на старозагорския кинофестивал от създаването му преди 9 години.

И сега по традиция прожекциите ще бъдат безплатни за публиката в Стара Загора. През петте фестивални дни ще бъдат прожектирани общо 40 игрални и документални филми от 18 страни. В конкурсната програма ще бъдат представени 9 ленти, създадени през последната година в Европа, каза режисьорката Магдалена Ралчева, основателка на фестивала и негов директор Магдалена Ралчева. България ще се състезава с новия филм на режисьора и сценарист Ивайло Христов “Страх”. Сред заглавията в извънконкурсната програма блести “Още по едно” - филм от 2020 г. на Томас Винтерберг, който тази година получи “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Лентата впрочем попада в селекцията на “Златната липа”, преди да бъде оценена толкова високо в Америка, каза Ралчева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене