Нецензурирана история за свободната любов

“Утопия Авеню” е роман на Дейвид Мичъл – автора на “Облакът Атлас”

Тайнствени гласове и много смях за премиерата на “Мисия Туран” от Алек Попов

Дейвид Мичъл - авторът на романа, вдъхновил касовия филм “Облакът Атлас”, историческата епика “Хилядите есени на Якоб де Зут” и фантастиката “Часовници от кости”, задава литературния саундрак на лятото с хипнотизиращия роман “Утопия Авеню” (ИК “Сиела”).

“Утопия Авеню” разкрива нецензурираната история на годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтовете по улиците през 60-те години на миналия век. Книга за красивите мечти на младостта и цената, която човек трябва да плати по пътя към сбъдването им. В годините, в които “Сохо” е центърът на света за десетки прохождащи банди, в които Pink Floyd тепърва насочват космическия кораб към пулсиращото слънце, а Дейвид Бауи пее “Кикотещото се джудже”, на британската сцена сякаш от нищото се появяват “Утопия Авеню” - на никого неизвестната банда, събрана от пътищата на неуспеха.

Магичната вокалистка Елф Холоуей, китаристът Джаспър де Зут, барабанистът Питър Грифин и басистът Дийн Мос обединяват парченцата от разбития си живот, за да поемат нагоре към челните места на музикалните класации. Но от задимените клубове към триумфално турне в САЩ и залеза на славата им четиримата ще открият, че се изисква повече от талант, за да запазиш разсъдъка си

Това е една изцяло измислена история, която обаче преразказва съдбите на стотици музикални надежди, погълнати от бурните години, в които са творили. На страниците на тази приказка за възхода и падението читателят ще се срещне и с легенди като Дейвид Бауи, Ленард Коен, Джанис Джоплин. И макар меломаните да открият известни анахронизми, музиката им издига романа отвъд времето и пространството.

Мичъл вмъква герои и събития от други свои книги, за да създаде най-мащабната си и обезоръжаваща творба, в която темите за свободата, сексуалността, откриването на личното аз изпълват петолинието на романа. Шеметна, оглушителна, романтична и на места тъжна, “Утопия Авеню” ще ви преведе през най-тъмните и забележителни кътчета на човешката душа.

Кои са спасителите

на българските евреи

В “Доблест и наказание” проф. Вили Лилков прави смайващи разкрития за съдбата на хората, които помагат на преследваните евреи в Царство България. Премиерата на книгата е днес - 15 юни от 18 ч в “София Хотел Балкан” (пл. “Св. Неделя” 5). Гости са посланикът на Държавата Израел Н. Пр. Йером Елрон, председателят на българското представителство на фондация “Конрад Аденауер” Торстен Гайслер и председателят на организацията на евреите в България “Шалом” д-р Александър Оскар. Входът е свободен.

Тайнствени гласове и много смях ще има на премиерата на

“Мисия  Туран” от Алек Попов

Актьорът Любомир Нейков, журналистът Драгомир Симеонов и работилата по саундрака на “Борат 2” Дияна Василева, ще бъдат част от вечерта посветена на сатиричната творба “Мисия Туран” от писателя Алек Попов (ИК “Сиела”). Тя се появи преди дни и се превърна в една от най-търсените книги на Пролетния базар на книгата. 20 години след култовата сатира “Мисия Лондон” тази пъстра мозайка от патриотични страсти, политически интриги, балкански и далекоизточни нрави пренася читателя в съвсем различен, но вълнуващ свят в центъра на Азия, за да ни припомни, че понякога свободната воля на малкия човек може да промени плановете на големите политически играчи.

Официалното представяне на книгата ще се състои на 17 юни от 19 ч в столичния клуб City Stage (пл. “България” 1, подлеза на НДК). Ще измерваме глави подобно на ексцентричния проф. Несторов, ще послушаме тайнствени гласове от древността и ще се посмеем от сърце с неотразимия Любомир Нейков, участвал в екранизацията на “Мисия Лондон”. Цялото това пиршество ще дирижира гласът на неповторимия Драгомир Симеонов. Входът е свободен, а забавлението гарантирано.

Низ от шантави и абсурдни ситуации, “Мисия Туран” е класически комичен роман, населен с неповторими образи, и многопластова литература, изследваща обществото със средствата на иронията. Алек Попов създава екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика. В тази забавно-тъжна и безмилостна сатира излизат на показ всички комплекси, превърнали се в част от народопсихологията ни. Виртуозен разказ за възможностите на “обикновения човек” сам да гради съдбата си.

Ето и класията на издателството за миналата седмица

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене