Кафяви водорасли - новата опасност в турските морета
24 часа онлайн | 14 Юни 2021 г. | 37 показвания | 0 коментара

Саргасум или кафявите водорасли - вид бързо разпространяващ се микроорганизъм, може да бъдат следващата заплаха за турските морета, посочва експерт, цитиран от в."Дейли сабах".

Билогогът проф. Барбарос Четин казва, че новото явление, наблюдавано напоследък в голяма степен по крайбрежието на Дикили в окръг Измир /Западна Турция/, може да нанесе удар върху морската екосистема в Егейско и Средиземно море и да попречи на туризма в района. Експертът призовава за незабавни действия, предаде БТА.

В същото време от седмица насам Турция провежда мащабна кампания за прочистване на Мраморно море от морска слуз - органична материя, състояща се от разнообразие от микроорганизми, която сериозно е засегнала части от морето и застрашава морската флора и фауна.

Мащабът на заплахата от кафявите водорасли не е известен, но проф.Четин призовава властите да предприемат възможно най-бързо действия за решаване на проблема.

Кафявите водорасли са предимно безвредни, докато са в морето, но когато са изхврълени на брега, те отделят силна неприятна миризма, подобна на развалени яйца, и по-важното, горим газ, който може да причини дихателни проблеми и кожни обриви, когато се отдели във въздуха . Освен по крайбрежието на Дикили, кафявите водорасли са забелязани на места и по средимноморското крайбрежие на страната, край бреговете на Каш, Калкан, Искендерун и Гьокова.

Вестникът отбелязва, че имаше масово разпространение на кафяви водорасли в Карибско море през 2019 г., като водораслите засегнаха участък от 621 мили по мексиканското крайбрежие. Като причини за появата им се сочат промяна в темепературите на морската вода и хода на течението, произтичащи от климатичните промени. Проф.Четин каза, че разпростанението на кафявите водорасли е довело до анулиране на резервации за почивки в Мексико и предупреждава, че подобна ситуация може да настъпи и по турските крайбрежия.

Кафявите водорасли създават сероводород, когато влязат в контакт с въздуха. Те имат също така силна степен на киселинност в морето и могат да бъдат опасни за плувците. Контактът с тези водорасли може да доведе до сърдечни проблеми, световъртеж и главоболие, посочва Четин пред турската информационна агенция ИХА.

Кафявите водорасли всъщност са важна част от екосистемата, като предоставят убежище на дребни риби и безгръбначни. Те са също основна храна за морските костенурки. Но те са ценни единствено в открито море и опасността им за другите живи същества нараства, когато разстоянието им от брега намалява.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Британският Институт по аерокосмически технологии измисли метод за термографско отчитане на напрежението, под което работи мозъкът Температурата на лицето и особено на носа при равни други условия е тясно свързана с умственото натоварване. Доказват го с прецизна термографска апаратура изследователи от Института за аерокосмически технологии (IAT)

България се изкачи на 47-о място в класирането по медали в Токио след златото на Ивет Горанова и бронца на Евелина Николова. Държава                           Зл.   Ср. Бр. Общо 1. Китай..............................34..24..16..74 2. САЩ................................29..35..27..91 3. Япония............................22..10..14..46 4. Австралия.

Джак Грилиш официално стана най-скъпия британски футболист и рекорд за трансфер във Висшата лига. Националът на Англия подписа за 6 години с "Манчестър Сити". За него "Астън Вила" получава умопомрачителните 100 милиона лири, а заплатата му ще е над 200 000 лири на седмица. Следващата задача на Пеп Гуардиола е да привлече капитанът на националния

Бронзови остават надеждите на най-добрата ни състезателка ...
Обичаната група Тоника СВ ще изнесе голям концерт на ...
Ferrari не само се възстанови продажбите след корона ...
Ние сме съставени от материя и от дух. Това означава, че ...
Летните предложения на ИК "Хермес" съдържат оригинални ...
Носителят на "Златната топка" за 1999 година Ривалдо ...
Журналистът и пътешественик Иван Михалев повежда по ...
Исус Христос е бил първият прякор на великия футболист ...
Атрактивната Светла Иванова, позната на меломаните с ...
Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на ...
Съпругът на британската принцеса Юджини е уловен от ...
Инвестиционната фирма "Блекстоун" купи продуцентската ...
Почти сигурното завръщане на Миралем Пянич в "Ювентус" може ...
По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. ...
Нужна ли е помощ свише на "Лудогорец", за да отстрани ...
И Кристиано Роналдо има проблеми с незаконна структура от ...