93-годишен счетоводител направи паметник на Левски в Смолян

Пенсионираният счетоводител е проектант и автор на бюст- паметника на Васил Левски.
СНИМКА: АВТОРЪТ

93-годишен смолянчанин издигна бюст паметник на Васил Левски на площад “Свобода” в центъра на Смолян. Георги Милушев е автор на паметника от изработката му до самото поставяне.

Милушев е работил цял живот като счетоводител. “Самоук съм в изкуството. Умея обаче много технически неща. Всичко сам съм правил в живота си с двете си ръце, затова вече са изкривени”, казва Милушев. Идеята за паметник на Левски назряла преди около 10 години. Гранитът за постамента е от Смолян. Тъй като е възрастен и ръцете му не могли да го издялкат, за колоната, постамента и капитела му помагал скулпторът Рашко Митев. Мястото на работа станал гаражът на Георги Милушев.

Проектът за бюста е изцяло негов. Моделирал го 2 години. При гипсовите и бронзовите отливки търсел съветите на скулптора Спас Киричев от Пазарджик. Монтажът е извършен отново от пенсионирания счетоводител с помощта на двама монтажници.

Около 2 години е отнела процедурата за отреждане на място за бюст паметника. “Левски е икона на България. Мястото му трябва да е представително. Исках да е успоредно на паметника на Ботев, но архитектите и проектантите отредиха друго място в крайна сметка”, обяснява Милушев. Авторът на паметника връчи паметни знаци на представители на администрацията и скулпторите, които са му съдействали.

Паметникът бе открит от Милушев и кмета на община Смолян Николай Мелемов под звуците на градския духов оркестър. “Заразителен е стремежът му за постигане на целите си въпреки възрастта”, казва Мелемов.

Събитието бе почетено от бившите депутати Дора Янкова, д-р Даниела Дариткова, общественици и десетки смолянчани.

“Ако ме държат ръцете и не ми изтече времето, ще направя паметник и на Раковски”, зарича се бай Георги, който след месец става на 94 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене