„Новият дом“ на Китай в космоса ще е от полза за благополучието на човечеството
24 часа онлайн | 18 Юни 2021 г. | 7 показвания | 0 коментара

На 17 юни в 9:22 ч. пекинско време бе изстреляна ракетата „Шънджоу-12“ с трима космонавта на борда. Модулът на космическата станция „Тиенхъ“ очаква първите си обитатели. Това е първата пилотирана мисия в процеса на изграждането ѝ. По план тримата космонавта ще останат в нея три месеца, съобщи Радио Китай.

Много чуждестранни медии отразиха събитието, като посочиха, че това е поредно доказателство за все по-голямата увереност и способности на Китай в областта на космонавтиката.

Настоящата мисия е важна част от изграждането на китайската космическа станция. Както казва Джонатан Макдауъл, учен от Харвард-Смитсоновия център за астрофизика, целта на тримата китайски космонавти е „да създадат нов дом в космоса“. В рамките на настоящата мисия те ще извършат различни експерименти във и извън модула.

Това ще създаде основа и ще натрупа опит в изграждането на космическата станция и приложението на съответните технологии. Китай си е поставил за цел до 2022 г. да изгради космическа лаборатория.

Откакто стартира програмата си за пилотирани космически полети страната разчита основно на собствени сили в реализирането ѝ. Заедно с това води сътрудничество с институции от Русия, Германия, Франция и други държави. Плановете на Китай са да си сътрудничи с международната общност в експлоатирането на космическата си станция, в трансфера на технологии, в изпълняването на съвместни полети с чуждестранни астронавти и други. До момента Китай е избрал 9 проекта на Службата на ООН по въпросите на космическото пространство за съвместни експерименти със 17 страни.

Тези мерки имат една цел – да превърнат китайската космическа станция в лаборатория, която работи за благополучието на човечеството, съдейства за развитието на космическите науки и биологията, както и иновациите в свързаните с тях сектори, за да допринесе за изследването на вселената и мирното използване на космоса.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Британският Институт по аерокосмически технологии измисли метод за термографско отчитане на напрежението, под което работи мозъкът Температурата на лицето и особено на носа при равни други условия е тясно свързана с умственото натоварване. Доказват го с прецизна термографска апаратура изследователи от Института за аерокосмически технологии (IAT)

България се изкачи на 47-о място в класирането по медали в Токио след златото на Ивет Горанова и бронца на Евелина Николова. Държава                           Зл.   Ср. Бр. Общо 1. Китай..............................34..24..16..74 2. САЩ................................29..35..27..91 3. Япония............................22..10..14..46 4. Австралия.

Джак Грилиш официално стана най-скъпия британски футболист и рекорд за трансфер във Висшата лига. Националът на Англия подписа за 6 години с "Манчестър Сити". За него "Астън Вила" получава умопомрачителните 100 милиона лири, а заплатата му ще е над 200 000 лири на седмица. Следващата задача на Пеп Гуардиола е да привлече капитанът на националния

Бронзови остават надеждите на най-добрата ни състезателка ...
Обичаната група Тоника СВ ще изнесе голям концерт на ...
Ferrari не само се възстанови продажбите след корона ...
Ние сме съставени от материя и от дух. Това означава, че ...
Летните предложения на ИК "Хермес" съдържат оригинални ...
Носителят на "Златната топка" за 1999 година Ривалдо ...
Журналистът и пътешественик Иван Михалев повежда по ...
Исус Христос е бил първият прякор на великия футболист ...
Атрактивната Светла Иванова, позната на меломаните с ...
Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на ...
Съпругът на британската принцеса Юджини е уловен от ...
Инвестиционната фирма "Блекстоун" купи продуцентската ...
Почти сигурното завръщане на Миралем Пянич в "Ювентус" може ...
По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. ...
Нужна ли е помощ свише на "Лудогорец", за да отстрани ...
И Кристиано Роналдо има проблеми с незаконна структура от ...