Валентина Терешкова излетя първа в Космоса заради дискриминацията на жените в САЩ
Петя Тодорова | 18 Юни 2021 г. | 52 показвания | 0 коментара

Джералдин Коб и Джейн Бригс Харт са готови години преди нея, но от НАСА са категорични: Имат проблем! Те не са мъже!

Тези дни за поредна година Валентина Терешкова празнува своя първи полет в Космоса, но ако не бе драконовската дискриминация срещу жените в САЩ, тя едва ли щеше да е примата, полетяла сред звездите.

Феноменалните пилотки Джералдин Коб и Джейн Бригс Харт със сигурност щяха да изпреварят рускинята, но за Конгреса на САЩ и за НАСА те имаха един огромен недостатък – не бяха мъже.

Джералдин Коб е дъщеря на авиатор, който за първи път я качва на самолет, когато е на 12 г. Тя така се увлича, че на 17 г. вече е правоспособен летец на частни полети, а на 18 получава лиценз за търговски. Въпреки ограниченията за дами, тя се стреми да остане в любимата професия и кандидатства за всякакви поръчки. Благодарение на това й поверяват доставките на военни изтребители и бомбардировачи на военно-въздушните сили на различни партньори на САЩ след Втората световна война.

Опитвайки се да докаже, че не отстъпва на мъжете, на 28 г. тя поставя световен рекорд и прави най-дългия непрекъснат полет на дълги разстояния. През същата 1959 г. става първата жена, развила най-висока скорост при по-леките самолети, а година по-късно става дамата, издигнала машината на най-голяма височина – 11,2 км.

Когато колегите й на Парижкото авиошоу забелязват уменията й, те единодушно я обявяват за пилот на годината и я награждават със златния медал за пробив на Амелия Еърхарт. Тогава тя вече е „навъртяла“ завидните 7000 часа във въздуха и усилено пести, за да основе своя компания за самолети, в която жените също ще получат шанс.

През същата тази 1960 г. тя вече е толкова популярна, че „Американ еърлайнс“ решават да я привлекат като пилот на самолет на „Локхийд“, с който имат проблем заради катастрофи. Логиката им е, че една известна жена-пилот ще върне обратно пътниците и се оказват прави. Тя прави публичен четиричасов тест на спорния самолет и убеждава всички, че той е безопасен.

Макар и много млада, тя все още няма 30 г., но вече е летяла на 64 самолета и един от шефовете на НАСА – легендарният Джеймс Уеб се сеща, че тя може да е много ценен консултант за космическата агенция. Но Коб не иска това, тя вече гледа към звездите, защото знае, че се справя не по-зле от мъжете. Затова без колебания тя се включва в програмата „Меркурий 13“, където успешно преминава физическите и психологическите тестове наравно с представителите на силния пол. Лекарят на НАСА Ранди Лавлейс решил на своя глава да я тества в частната си клиника и установил, че тя без затруднения покрива всички тренировъчни упражнения и изпитания и се класира сред най-добрите 2% от кандидатите за астронавти.

Тук започват проблемите за Коб. От една страна, в САЩ има много млади пилоти, завърнали се от Втората световна война, които горят от желание да станат космонавти. Естествено, че в жените като Коб те виждат силен конкурент. От друга страна, в Конгреса все още робуват на старите стереотипи, че Космосът все пак е „мъжка работа“. Започва тежък дебат. През 1962 г. конгресмените привикват всички, заедно с Джералдин Коб, за да установят могат ли да рискуват с жена астронавт. Сред тях е и третият американец, полетял сред звездите – Джон Глен. Заедно с Джералдин Коб на заседанието в Конгреса е и Джейн Бригс Харт. Тя е пилот още от Втората световна война и е сред първите жени с лиценз да управлява хеликоптер. Харт е толкова добра, че една частна фондация специално за нея финансира проект, с който да се установи дали жените са подходящи да летят в Космоса. Там тя е подложена на същите тестове и предизвикателства, като тези в НАСА и благодарение на това Харт става една от 13-те дами в „Меркурий 13“, които покриват всички изисквания наравно с мъжете. Макар че съпругът й Филип Харт е влиятелен конгресмен от демократите, това не й помага.

В сайта в памет на Джери Коб има една снимка, запазена от изслушването в Конгреса, която сякаш казва всичко. На нея Джералдин и Джейн седят заедно една до друга. Джералдин си е събула обувките на токчетата и е видимо разстроена, по всяка вероятност плаче. За разлика от нея Джейн Харт се опитва да запази хладнокръвие, може би защото е с десетина години по-възрастна – по това време тя вече е 40-годишна.

Дамите изтъкват всички предимства на жените – че в Космоса те ще са много по-икономични, че изследванията показват, че сърдечно-съдовата система на дамите по-добре понася натоварванията…

„Ние, пилотите жени, които искаме да участваме в изследванията и да участваме в Космоса, не се опитваме да се присъединим към битка между половете ... – казва разстроената Коб. - Ние търсим само място в космическото бъдеще на нашата нация без дискриминация.“ В сайта на Коб са публикувани и думите на Харт: „Не твърдя, че жените трябва да се допуснат до тези полети, само за да не се чувстват дискриминирани. Аз смятам, че те трябва да бъдат приети, за да направят истински принос."

В дебата отново се намесват Джон Глен и другият астронавт от „Меркурий“ 7 Скот Карпентър, които свидетелстват срещу включването на жени в космическата програма. Двамата са със статут на легенди още като пилоти по време на Втората световна война. След това са третият екипаж, изпратен на едно от инфарктните пътувания на НАСА в Космоса. При първата орбита системата за автоматично управление отказва и Глен успява да премине в ръчен режим. По време на полета топлинният щит също отслабва, което означава, че екипажът може да изгори, но благодарение на уменията на двамата и с помощ от централата, успяват да се справят и с това предизвикателство.

С тази биография зад гърба си, Коб не е имала голям шанс в спора с двамата астронавти, но тя продължава да изтъква пред Конгреса предимствата на дамите: „Жените тежат по-малко и консумират по-малко храна и кислород от мъжете. Те са по-устойчиви на радиация и по-малко податливи на монотонност, на самотата, топлината, болката и шума."

Тук се намесва Джон Глен, чиито думи също са запазени в сайта на Коб: "Мисля, че това ни връща към начина, по който е организиран нашият социален ред . Това е просто факт. Мъжете излизат и се бият във войните и летят със самолетите, връщат се и помагат да те да бъдат проектирани, построени, да бъдат тествани. Фактът, че жените не са в тази област, е факт от нашия социален ред. И това може да бъде нежелателно."

Така на битката на двете дами е сложен край. Те не могат да летят не заради нещо друго, а защото са жени. И именно тази дискриминация, която днес изглежда нелепо и смешно, всъщност е невероятният шанс на Валентина Терешкова да се превърне в първата жена в Космоса. Само няколко месеца след инфарктния дебат в Конгреса, тя вече е там, където Коб и Харт можеха да бъдат, ако не бяха конгресмените и двамата астронавти от „Меркурий 7“.

Малко след като триумфално каца на 16 юни 1963 г., рускинята типично по социалистически се опитва да уязви САЩ: „Те (американските лидери), крещят за своята демокрация и в същото време обявяват, че няма да пуснат жена в Космоса. Това е открито неравенство.“ От тази гледна точка Терешкова цял живот трябва да е благодарна на НАСА и на двамата астронавти.

Но не трябва да забравяме и двете смели жени Харт и Коб, които можеха да са на нейно място и които дадоха началото на протестното движение за равенство между жените и мъжете.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени посочиха пораженията от 1, 3, 7 и 30 дни инсомния Дори и една нощ безсъние води до изтощение, подпухнали очи, забавяне на мозъчната дейност, раздразнителност, тремор, спад на либидото. Ако липса на сън ви мъчи цял месец, може да получите халюцинации, паникатаки, да започнете да се потите обилно, да слабеете, да влезете във внезапна менопауза

Без да се правя на интересен, знам, че във всеки един момент всичко може да ми се случи. Това е част - вярно, най-неприятната, от това да плащаш цената, за да упражняваш професията си и да си независим и свободен, казва известният журналист Не обичам аз да съм поводът за внимание, не обичам и подаръци да получавам, защото се чувствам неудобно

Имал ли е Джеф Безос космически лифтинг? Драматично набъбналите устни и гладките стегнати бузи на милиардера запалиха слухове, че си е правил козметична операция с филинги преди изстрелването му в Космоса с ракетата на „Амазон” Blue Origin, пише в. „Дейли мейл”. Най-богатият човек в света изглеждаше различен - най-вече надут - в последните снимки

Две транспортни артерии от римско време - канал с широчина ...
Треньорът на словенския шампион "Мура" Анте Шимунджа е горд ...
"Запътили сме се към групите на Шампионска лига." Това е ...
През лятото асфалтовите пътища се напукват поради голямата ...
След Лазурния бряг двойката холивудски звезди Дженифър ...
Днес рожден ден празнува актьорът и режисьор Бойко Илиев. ...
Предаването остава половин час, но освен по Би Ти Ви ще се ...
Сагата с френския защитник Рафаел Варан приключи. ...
Не съм нарушавала карантината, отсича Катя ...
Хитовите им заглавия може да се намерят на Алея на книгата  ...
Линда Зечири допусна втора загуба на олимпийския турнир по ...
Зрители от Варна, Пловдив, Велико Търново, Шумен ще могат ...
Днес в Силистра известната на поколения българи Искра ...
Знаем слабите страни на "Лиепая", казва новият треньор на ...
Премиерата на лентата ще бъде на 14 февруари 2022 г Папи ...
"Арда" (Кърджали) вярва, че може да обърне "Апоел" (Беер ...