3 прости правила, с които ще удължите живота на своите слушалки

Когато инвестираме средства в покупката на нови слушалки, както и в каквато и да е нова джаджа, бихме искали да се възползваме от функционалността ѝ максимално дълго. Разбира се, първият фактор с водещо значение при покупката на слушалки е тяхното качество. Ще откриете широк набор от висококачествени слушалки, но грижата за тях след това остава във ваши ръце.

Как да използвате своите жични или безжични слушалки по начин, който ви гарантира, че ще извлечете максимума от своя нов продукт? Отговорът на този въпрос обобщихме в следните 3 лесно приложими правила:

Редовната поддръжка, спрямо типа слушалки, има определящо значение

Двете основни категории аудио продукти, които се употребяват масово, са жичните и безжичните слушалки. За всеки тип следва да прилагате определени правила, ако искате да работят безпроблемно дълго време.

Грижа за жичните слушалки

Все повече потребители днес залагат на безжичните им алтернативи, но има и такива, които се доверят на традиционните продукти. Основно правило в случая е кабелите да бъдат навивани равномерно хлабаво - нито твърде стегнато, нито твърде разхлабено. По този начин се гарантира, че те следват естествената намотка на проводниците си във вътрешността. Намалява се опасността да бъдат прекъснати важни връзки, които да нарушат качеството на звука или да повредят слушалките ви изцяло.

Грижа за безжичните слушалки

С избора си на безжични слушалки имате една трудност по-малко - кабелът, за който говорихме по-горе. Разбира се, този тип слушалки следва да бъдат зареждани посредством кабелна връзка, но вероятността тя да бъде повредена по време на експлоатация е в пъти по-малка. За правилната грижа на безжичните слушалки от особено важно значение е да предпазвате от влага и други вредни атмосферни влияния, както самите слушалки, така и кутията им за зареждане (ако моделът ви е с такава).

Правилното почистване на слушалките гарантира тяхната изправност задълго

Употребата на слушалките ви неминуемо води и до тяхното замърсяване. Прахта и ушната кал са основните им замърсители, а когато се натрупат в големи количества, са в състояние да повредят и качеството на звука. Затова е важно да ги почистите старателно, преди това да се случи. Ето и няколко полезни съвета, които да приложите по отношение на правилното им почистване:

- Избърсвайте слушалките си след всяка употреба - предвид факта, че са изложени на прах, пот и влага по време на експлоатацията си, редовното им почистване предотвратява натрупването на замърсявания;

- Почиствайте слушалките си с мека кърпа и/или тампон - допустимо е същите да са леко навлажнени с алкохолен разтвор и/или дезинфектант;

- Не е препоръчително да предоставяте слушалките си на друг за ползване (особено когато става въпрос за слушалки тип “in ear”) - обмяната на ушна кал, освен че ги замърсява, може да причини инфекция на вас и/или ползвателя им.

Правилното съхранение предотвратява преждевременната повреда

Неслучайно новите ви слушалки идват в кутия, в която кабелът е навит прилежно, а слушалките “лежат” в проектираните за целта места в кутията си. Слушалките не са предназначени за носене в джоба или раницата ви, въпреки че това е масова практика. Много по-практично би било и за вас самите - когато се налага да ги откриете сред вещите си, а и за удължаване експлоатационния им период, да ги съхранявате в калъф за слушалки. Повечето от тези съвременни аксесоари са проектирани със специален механизъм за навиване на кабелите, с цел предпазването им от нежелано огъване, прекъсване и/или друга механична повреда или замърсяване.

Калъфите се предлагат в различни размери и видове, предвид многообразието от слушалки, достъпни на пазара.  Изберете този, който подхожда идеално на вашия чифт.

След като вече знаете и прилагате тези основни съвети за правилната грижа на слушалките ви, можете да бъдете сигурни, че те ще ви служат безпроблемно наистина дълго време.

Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене