Азис още не е чел дипломната работа, посветена на него

Ивана познава Азис от дете, защото родителите и? са негови семейни приятели.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Студентка от УНСС анализира трансформациите на изпълнителя

Екстравагантният и провокативен попфолк певец Азис е тема на документални филми, статии и безброй интервюта. Търсен е стотици пъти от различни медии да участва в предавания и риалити формати, да коментира нашумели теми. Но една студентка му се обажда по съвсем различен и неочакван повод. Тя иска да вземе интервю от изпълнителя, което да включи в своята дипломна работа. Но не само неговите отговори да са част от труда ѝ, а целият му публичен образ да бъде анализиран и представен с доказателствени материали. Азис веднага се съгласява и отговаря на нейните 8 въпроса. Той се чувства поласкан и щастлив, че някой е решил да анализира трансформациите в публичния му образ.

Така дипломната работа, която представя имиджа на предизвикателния изпълнител, вече е факт. Студентката Ивана Захаренова се дипломира като магистър по “Връзки с обществеността” в УНСС, представяйки темата “Техники за изграждане на имидж в шоубизнеса. Трансформации в публичния образ на Азис”. А държавната комисия по оценяване на дипломните работи възнагради труда ѝ с пълна шестица.

Ивана Захаренова

познава попфолк

изпълнителя от

малка, защото

родителите ѝ са

семейни приятели

с него. През годините поддържат връзка и въпреки че не са много близки, тя знае, че може да разчита на него при нужда. Във фейсбук профила си Азис публикува снимки на дипломантката заедно със заглавната сраница на нейната работа и написа: “Бил съм тема на много публикации и дискусии, но на дипломна работа за магистратура съм за първи път. @ivana zaharenova, обичам те, благодаря ти от сърце и се гордея с теб, защото разбиваш стереотипи!”.

Ивана избира да се дипломира с такава тема, защото през годините на своето обучение все повече се засилва интересът ѝ към този изпълнител и неговото представяне пред обществото. Според нея има много теми табу сред студентите и преподавателите, които са наболели и нашумели, но никой не се осмелява да ги показва и изследва. Тя решава да разработи и да представи образа на един световноизвестен българин независимо от това, че пее попфолк. Добавя обширен анализ и доказателствени материали за основната си теза, която е дали скандалът продава и това ли е най-успешната техника за добре изграден имидж в шоубизнеса досега. “Азис можеше да пее и поп музика и да изглеждаше по този начин, това според мен няма никакво значение. Аз мога да анализирам образа и на Мадона, и на Майкъл Джексън, но това е правено вече. Ние си имаме в нашата държава, на наша територия образ от ранга на Мадона и защо да не бъде анализиран”, казва дипломантката.

Проф. д.н. Любомир Стойков е научен ръководител на Ивана Захаренова.
Проф. д.н. Любомир Стойков е научен ръководител на Ивана Захаренова.

Ивана Захаренова избира за свой научен ръководител проф. д.н. Любомир Стойков, създател и ръководител на магистърската програма по “Връзки с обществеността” в УНСС. Тя отива при него с лекото притеснение дали той ще одобри идеята ѝ. Проф. Стойков обаче държи темите, които неговите дипломанти избират, да са актуални и значими и студентът да е мотивиран. “Ивана Захаренова дойде при мен с ясното желание и намерение да пише за конструирането на публичния имидж и по-конкретно - за медийния образ на

Азис - една наистина

благодатна тема за

прилагането на

провокативни и

скандални техники в

имиджмейкърството

В университетската си и преподавателска практика мой свещен принцип е да насърчавам студентите, устремили се към нови и малко познати зони на публичната комуникация, медиите и културата. Моето неизменно убеждение е, че феномените в нашето всекидневие трябва да бъдат изследвани, защото те показват красноречиво какъв е реалният живот на хората, какви са техните ценности, интереси, нагласи и съществуване”, казва проф. Стойков.

Обемът от 106 страници на дипломната работа, разбира се, не е запълнен само с публичния образ на Азис. Първите две глави са изцяло теоретични и в тях Ивана описва какво значи връзки с обществеността, какво е имидж и факторите за определянето му. Източниците, които ползва, са 7 книги и общо 35 статии, интервюта и онлайн материали, а разработката трае една година с малки прекъсвания.

В дипломната си работа Ивана представя не попфолка като жанр музика, а добре изградения имидж на Азис, неговите постижения и признанието му зад граница. Тя включва документалните филми, които са правени за него в Румъния, Германия и Русия, чуждестранните риалити формати, които го имитират, и класацията на “Ню Йорк Таймс” за бъдещето на музиката. Там Азис е на 25-о място с песента си “Хабиби”. В друга глава на своя текст Ивана включва критичните оценки към Азис, защото те също оформят част от имиджа му. 

Студентката се дипломира като магистър по “Връзки с обществеността” в УНСС.
Студентката се дипломира като магистър по “Връзки с обществеността” в УНСС.

Според дипломантката образът на певеца е впечатляващ, защото той си го изгражда сам, а не с помощта на пиар екипи. “Азис съумява да направи от дефекта ефект - това, че е циганин и че е гей. Дава шанс и сила на различните в обществото със своите проекти. Сега песните му са на социална тематика. В клиповете му участват хора от ранга на актрисата Цветана Манева”, казва Ивана.

Азис все още не е прочел дипломната работа на Ивана, защото в момента я чете дядо ѝ. Когато избира темата, студентката отива при него, за да го попита дали одобрява идеята ѝ. За нея е много важно как ще реагира той, защото винаги търси одобрението и подкрепата му. И първите хора, при които отива да покаже студентската книжка с шестицата, са баба ѝ и дядо ѝ.

Дипломната работа на Ивана

предизвика

сериозни обсъждания

в публичното

пространство

Много рядко трудовете на дипломантите стигат по-далеч от прочита на университетските преподаватели и колеги. Според проф. Стойков “колкото повече теми на успешни и актуални дипломни работи и докторантски дисертации видят бял свят и чрез медиите достигнат до обществото, толкова повече същото това общество ще се обогати и ще проумее, че най-големият му капитал е академичната младеж, учените и университетските преподаватели. По-честа практика трябва да стане поканването и присъствието на медиите на дипломни и докторски защити, за да получават по-бърза популярност новите, оригиналните, смелите студентски идеи, колкото и необичайно и предизвикателно да изглеждат те на пръв поглед. Това би било и прекрасен шанс завършващите студенти да бъдат по-бързо забелязани и ангажирани за работа, за да се реализират успешно и навреме в съответния професионален сектор.”

След успешното дипломиране Ивана мечтае да обиколи България. Тя обича да се разхожда в природата заедно с двете си кучета - чихуахуа и пекинез. Едно от нещата, които ѝ се удават, е пеенето. Ходила е на уроци като малка, но не се усъвършенства. Сега пее пред най-близките си, защото се притеснява от по-голяма публика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене