Как да си успешна мама и бизнесдама

Когато трябва да избира между семейство и работа, Марша Килгъри винаги си задава въпрос какво ще има значение след 20 г.

Милионерка не гледа телевизия и не пропуска училищно тържество

Kогато се родиха моите близнаци, една колежка на съпруга ми много изненадващо направи нетактичен коментар, докато той разказваше впечателнията си от наскоро пуснат сериал. “О, вие имате време за телевизия?! Значи не сте добри родители”, подхвърли жената, която е майка на две деца и също журналист. След това пък моя приятелка леко ме шокира, след като обяви, че е невъзможно да се видим в близките 6 месеца, тъй като социалният живот на двамата ѝ сина е доста активен по време на учебната година. Тогава аз все още бях единствено на вълна хранене и смяна на памперси на близнаците и честно казано, ми се стори доста пресилено казаното от тях. Още повече че съм от хората, които обичат да планират, да организират ефективно времето си, така че да не смесват служебните с личните дела.

Днес, 7 г. по-късно, като за повечето работещи майки и за мен подобно разделение вече е невъзможно. Непрекъснато крада от времето за работа, за да свърша нещо за децата, или пък отговарям на служебни съобщения, докато помагам за домашните им или играем. В резултат синът ми на няколко пъти поиска да говори с моя шеф, за да му обясни, че ни “пречи”, и да издаде “забрана” за използване на мобилни устойства по време на уикендите. За първото не се съгласих, тъй като със сигурност щеше да постави под въпрос моята работоспособност, но второто бе въведено като правило за времето за съвместни дейности.

Oсобено през пандемията, когато всички бяхме затворени вкъщи, се наложи с баща им да поставим и други разделителни линии, за да е сигурно, че децата няма да страдат от липса на внимание. Разбира се, не мога да кажа, че сме постигнали съвършен баланс, но поне се опитваме да носим по-умело “двете дини под една мишница” и да подреждаме приоритетите. Разбрахме се да си задаваме често въпроса какво ще има значение след 20 или повече години за всички нас. Нещо, което се оказва, че правят доста представители на бизнеса с нюх към успеха.

Сред тях е 52-годишната предприемачка Марша Килгъри, която успява да създаде три успешни бранда за милиони и да отгледа две деца. Тя е родена в малко канадско градче. Баща ѝ почива от рак, когато е само на 11 г. Майка ѝ трябва да отглежда сама със заплатата си на секретарка три дъщери. Марша е най-малката от тях, но и най-решителна да има принос в семейния бюджет. Признава, че не е било лесно. “За толкова малко момиче предложенията бяха обикновено гледане на деца или косене на трева, което не носи много пари, а и не предполага бърз успех. Така че трябваше да измисля нещо различно”, спомня си тя. Започва да тренира аеробика и професионален културизъм с идеята бързо да стане треньор. На 16 г. вече има пари за кола, а на 18 г. се мести при сестра си в Ню Йорк, която е модел. Става личен треньор на известни личности и преподава курсове по грижа за кожата, но пак усеща, че това не е достатъчно. Насочва се към отваряне на спа център. През 1993 г. той е само в три стаи, но бързо се превръща в цяла верига с 225 служители, на чиито услуги разчитат звезди като Мадона и Ума Търман.

Kилгъри знае, че трябва да надгражда успеха, и започва да произвежда козметични комплекти през 1996 г., с които човек може да постигне спа изживяване и у дома. “Когато стартирах първата си марка Bliss, все още бях бедна. Работех по 21 часа на ден. Спях върху футон и често ядях само хляб”, разказва предприемачката. Козметичната ѝ серия обаче има невероятен успех и през 2004 г. тя успява да я продаде за 25 млн. долара. Инвестира средствата в развиване на козметична серия за хотели. След нейния успех прави нова за луксозни пордукти на достъпни цени чрез абонамент. През последните години се насочва към биокозметика и биомеханични обувки и се мести да живее в Лондон с френския си съпруг Тиери Буе, който е 14 г. по-възрастен от нея.

Ражда първия си син в годината, в която продава изгодно първата си марка. Луис се появява, след като тя е преживяла спонтанен аборт в седмия месец, докато е изграждала своя бизнес. “Беше ужасно. Въобще не знаех дали ще мога да продължа. Гледах всичките електронни фактури на фирмата и се дразнех, защото знаех какво съм загубила – моята дъщеря, която така и не можах да опозная, но тя беше в мен”, признава Марша Килгъри. Затова, когато се ражда Луис, тя си дава кратка почивка. Прави го и след появата на втория си син две години по-късно. Налагало се е да работи през нощта, да разчита на бавачки, докато отглежда момчетата си и изгражда своя успешен бизнес, но след всичко преживяно винаги е поставяла семейството на първо място. “Често си задавам въпрос как ще се чувствам след 20 г., ако пропусна пиеса на момчетата в училище, и си отговарям: “Ужасно”. След това се питам какво ще стане, ако не успея да продам хиляди чифтове от сандалите си FitFlops, и си давам сметка, че вероятно няма да забележа и децата ми са нещото, което правя за себе си и с удоволствие”, обяснява бизнесдамата пред “Ивнинг стандарт”.

Днес момчетата ѝ са на 16 и 14 г., все по-малко зависими от грижите на мама, което я кара още повече да цени времето, прекарвано с тях. “Супертрудно е да си успешен бизнесмен и да се грижиш активно за семейство, но се научаваш да управляваш времето си и да правиш жертви. Обикновено гледам да работя, докато децата са на училище. Но се е налагало да се връщам в офиса дори през почивните дни, когато те спят. След като ги родих, имах много малко социален живот и дори днес никога не сядам да гледам телевизия”, казва Марша Килгъри. Според нея жените трябва да помнят, че имат избор между това да бъдат удовлетворени и това да бъдат сигурни, и че невинаги двете неща вървят ръка за ръка. Да приемат, че към тях ще има по-голямо подозрение, и да търсят бизнес идеи, дори на пръв поглед шокиращи, които все още никой не е реализирал. “Ако един мъж каже, че ще попита жена си какво мисли за моя продукт за красота, преди да инвестира в него, няма да се обидя, не всеки разбира например какво е овлажнител за кожа. Но ако някой отхвърли идеята ми, значи, не съм я представила достатъчно добре”, обяснява предприемачката. Тя допълва, че никога не е имала бизнес план, който да е просто за печелене на пари, а винаги си е поставяла цел той да прави по-добър живота на жените, което е допринасяло за така необходимото удовлетворение на правещите жертви работещи майки.

Хората с деца живеят по-дълго

Много млади хора се отказват да имат наследници в преследване на успешна кариера, но редица проучвания показват, че децата играят много благотворно влияние върху живота на човек. Например изследователи от Института за демографски изследвания “Макс Планк” в Германия успяха да докажат, че майките и бащите имат по-дълъг живот от бездетните, като ефектът е особено изразен при осиновителите.

Според учените осиновяването на едно дете добавя 3 г. към продължителността на живота, а осиновяването на две или три деца - 5 г.

За проучванията си те са и използвали всякакви медицински данни за над 4 млн. шведски жени и мъже, родени между 1915 и 1960 г. Така например са установили, че майките са по-малко склонни да развият рак на гърдата и на матката.

Техните заключения до известна степен оборват някои предишни теории, че по-дългият живот на жените се дължи на физиологични процеси, свързани с тяхната предопределеност да дадат живот на друго живо същество и да се възстановят бързо след раждането. Положителните данни за осиновителите ги карат да смятат, че присъствието на децата всъщност мобилизира родителите да водят по-здравословен и активен живот, на което се дължат и по-добрите им здравни показатели. Това обаче важи само за двойките с добър социален и финансов статус. При бедните и необразованите родители смъртността е като при бездетните, даже по-тежка при многодетните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене