Столичната община връчи наградите за ярки постижения в областта на култура

На 17 септември в общинската галерия Софийска градска художествена галерия Столична община връчи наградите за ярки постижения в областта на културата. С тях се отличават родни творци с принос към София, в литературата, театъра; музиката; визуално-пластичните изкуства; художествената фотография; киното; архитектурата, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда, критиката и журналистиката в областта на културата, танцовото изкуство, фолклорни сценични изкуства и съвременни перформативни и мултижанрови изкуства.
Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура тази година си поделиха известната балерина, хореограф и педагог Маргарита Градечлиева и режисьора и педагог проф. Надежда Сейкова. Маргарита Градечлиева не успя да присъства.

А наградата на проф.Сейкова бе връчена от заместник-кметът по образование и култура Мирослав Боршош, който поздрави всички носители на наградите за култура на София.

Специален гост на церемонията бе оперната певица Райна Кабаиванска.

Носители на наградите:

ЛИТЕРАТУРА: проф. Цочо Бояджиев - за поетичната книга „Кухата сърцевина на живота“, издателство за поезия „ДА“

ТЕАТЪР: Елена Телбис - за драматургията на пиесата „Боклук“, режисьор Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев"

МУЗИКА: д-р Георги Текев - за създаване на условия за усъвършенстване и сценична изява на млади таланти в сферата на оперното изкуство: за ХХ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в София – 2020г. г. и фотолетопис на създаването на школа в сферата на оперното изкуство.

ВИЗУАЛНО-ПЛАСТИЧНИ ИЗКУСТВА: Антон Стайков и Свобода Цекова - куратори на изложбата с каталог „Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи“ в галерията на СБХ – „Шипка“ 6.

ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ: Биляна Брайкова Карастоянова - за работата ѝ като съставител и автор на фотографската книга „Непознатият фотограф Георг Волц“

КИНО: Димитър Сарджев - за документалния филм „Срещу течението на времето“.

АРХИТЕКТУРА, ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА ГРАДСКАТА СРЕДА: Фондация «Колективът» – за "Реките на София" - дългосрочна инициатива за социализиране на градските реки

КРИТИКА И ЖУРНАЛИСТИКА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА: доц. Юрий Дачев - за изданията на телевизионното предаване „Рецепта за култура“ – сезон 2020 – 2021 г.

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО: Ясен Василев - за пърформанса „Невъзможни действия“

ФОЛКЛОРНИ СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА: Теодосий Спасов – за музикални пиеси, изложба и филми, посветени на Антарктида

СЪВРЕМЕННИ ПЕРФОРМАТИВНИ И МУЛТИЖАНРОВИ ИЗКУСТВА: Ева Тенева-Зайкоф - за проекта „Доктори без маски“ - мултидисциплинарен проект, включващ албум с рисунки и истории на лекари, серия от изложби и пърформанси, посветени на лекарската професия

НАГРАДА НА ЖУРИТО: Арх. Тодор Войников - за книгата “Драски по софийските работи"



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене