"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Шедьовърът на Ивайло Петров с ново издание, илюстрирано от Чавдар Гюзелев

Търсете как още как канибалът д-р Лектър се завръща, но и остроумна и забавна детска книжка за плюшени приключения от ИК "Сиела"

Трагичната родова драма, превърнала се в един от най-знаковите български романи, се появява отново с корица на Чавдар Гюзелев.

След като дълго отсъства от книжарниците, знаковият български роман “Хайка за вълци” от Ивайло Петров, вдъхновил едноименния телевизионен игрален филм на Станимир Трифонов от 2000 година, се появява в ново красиво издание . Художник на въздействащата корица е Чавдар Гюзелев, а изданието излиза с логото на издателство “Сиела” и следва появилото се през 2020 г. ново издание на “Преди да се родя и след смъртта ми”.

Публикуван за пръв път през 1986 г., романът на Ивайло Петров разказва драматична смесица от семейните истории на няколко български рода, в които завистта, страстта и жаждата за власт пораждат конфликти, помитащи цели поколения. 

В заснежена зимна вечер край едно село група мъже тръгват на хайка за вълци. Но отворените рани, неразчистените сметки и натрупаната омраза между персонажите предвещават един далеч по-зловещ лов. Лов, търсещ отплата за отдавна заровени в миналото грехове, който изважда на повърхността най-първичните човешки емоции.

Защото, когато вълците излязат от гората и се преселят в душите на хората, последиците са жестоки. 

Мащабна, мрачна и трагикомична, “Хайка за вълци” е общочовешка сага, която отразява болезнената действителност на превратен период за българската история – този от края на Втората световна война до средата на 60-те години. 

С несравним размах и майсторство Ивайло Петров създава блестяща хроника на нравствените промени, травмите и жестокостите, които настъпват в българското село в резултат на нововъведените политики на комунистическата партия. 

Чрез многопластовата си галерия от характери и различни гледни точки авторът представя един колкото обществен, толкова и личен философски портрет на българския бит и душевност.

“Хайка за вълци” поглежда към историята през съдбата на обикновения човек и се превръща в откровена творба за бремето на паметта, изгубеното щастие и порива за свобода. 

Д-р Ханибал Лектър се завръща

Най-изтънченият злодей в литературата се завръща. Книгата “Мълчанието на агнетата” от Томас Харис, вдъхновила един от най-великите хорър филми в историята, излиза в ново издание. Малко са хората, които не познават д-р Ханибал Лектър – изтънчения канибал, който има отредено място като най-завладяващия образ в историята на психологическия трилър. Историята на Ханибал Лектър оживява с логото на “Сиела”, в превода на Жечка Георгиева и с въздействащата корица на Живко Петров.   

След романа “Червеният дракон”, в който най-известният сериен убиец направи страховития си дебют, на пазара излиза и ново издание на втората и най-култова част от поредицата на Томас Харис – “Мълчанието на агнетата”.  Книгата е вдъхновението зад едноименния филм от 1991 г., смятан за един от най-великите хорър филми на всички времена и един от трите филма, носители на награда “Оскар” във всички пет главни категории.    

ФБР са изправени пред нов, още по-кръвожаден сериен убиец, когото всички наричат с прякора Бъфало Бил. Той отвлича жени и ги убива по ужасяващ начин, като характерна черта на престъпленията му е, че части от кожата им са одрани. Всички опити на полицията да научи нещо за самоличността на Бъфало Бил остават безплодни. Единственият им начин да надникнат в изкривеното съзнание на убиеца се оказва не кой да е, а д-р Ханибал Лектър. 

Този път лице в лице с олицетворението на злото се изправя младата Кларис Старлинг, която се обучава в академията на ФБР и има задача да интервюира Лектър. Заинтригуван от интелекта и невинността на Кларис, той се съгласява. Но за всеки от отговорите тя трябва да разголи душата си и да се докосне до своите най-мрачни и ужасяващи страхове.  С “Мълчанието на агнетата”, която излиза за пръв път през 1988 г., Томас Харис пренаписва изцяло историята на психологическия трилър и превръща поредицата си в истински културен феномен.

Плюшеното приключение на две играчки

Популярният писател и кинокритик Благой Д. Иванов ще изненада своите почитатели с “Плюшеното приключение” (ИК “Сиела”). Прекрасното художествено оформление е дело на талантливия аниматор Свилен Димитров.

Hякъде там, сред купчина от разноцветни и непотребни боклуци, някой беше изхвърлил една плюшена белуга. Но Хейли не е обикновена играчка, а има сърце, душа и мечти. Плюшеното приключение” е дръзко, забавно и вдъхновяващо пътуване, което намира своя щастлив край в сърцето на читателя.

Класация на издателството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене