Княгиня Калина на 50 - все по-силно свързана с България

Княгиня Калина много често се облича в дрехи с български народни мотиви и шевици.
СНИМКА: ДАВИД НИВИЕР

Единствена от 5-те деца на царя тя говори езика и има BG паспорт. Тук ще посрещне и втори юбилей - 20  г. от сватбата с Китин

Две кръгли годишнини празнува княгиня Калина през 2022-а. На 19 януари единствената дъщеря на цар Симеон II ще навърши 50 г. А на 26 октомври ще празнува 20-годишнината от сватбата си с пътешественика и изследовател Китин Муньос.

От петте деца на царя и царица Маргарита Калина е най-силно свързана с България. Тя е единствената, която избра да живее постоянно тук, има българско гражданство и говори български език.

Царят и царицата с всичките си деца в дома им в Мадрид в началото на 80-те години на миналия век.
СНИМКИ: KINGSIMEON.BG И СЕКРЕТАРИАТ НА ЦАРЯ
Царят и царицата с всичките си деца в дома им в Мадрид в началото на 80-те години на миналия век. СНИМКИ: KINGSIMEON.BG И СЕКРЕТАРИАТ НА ЦАРЯ

Миналата година след 12 г. в Мароко Калина, Китин и синът им Симеон-Хасан се преместиха да живеят в България. Така те са близо до царя, към когото княгинята е силно привързана.

“Възхищавам се, обожавам и

страшно обичам баща си

Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем. Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него”, разказа тя преди време в интервю за испанското списание Hoy Corazon.

Малката Калина и баща си по време на ваканция.
Малката Калина и баща си по време на ваканция.

За живота на Калина и семейството ѝ в България обаче се знае малко, защото се пазят от медийния интерес.

Българите са много гостоприемни и дружелюбни, разказа княгинята наскоро пред испанското списание Hola. Споделя, че сега живее между “Врана” и Царска Бистрица и работи като част от екипа по проекта за възстановяване на двореца и превръщането му в музей на Третото българско царство. Това се прави по инициатива на царя, а основен двигател е доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”. Калина

ще работи по рекламата на музея в

международен план и проектира

виртуална обиколка

в него. Със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии, разказа тя преди време.

Княгинята демонстрира силна привързаност към България още от първия ден на завръщането на баща ѝ преди повече от 20 г. Тя бе единственото от децата на царя, което пътуваше до София много често дори и в годините, когато той беше премиер.

Сватбата на Калина през 2002 г. в Царска Бистрица пък се превърна в светското събитие на годината не само у нас и събра в България много кралски особи от цял свят. Тази година Калина и Китин празнуват порцеланова сватба. “Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш”, казва княгинята.

Калина и Китин, все още годеници, на разходка с царя през лятото на 2001 г.
Калина и Китин, все още годеници, на разходка с царя през лятото на 2001 г.

Калина избра отново България, за да роди тук сина си. Симеон-Хасан проплака на 14 март 2007 г. Месец по-късно бе кръстен в православната вяра в параклиса “Св. Иван Рилски” отново в Царска Бистрица. Негови кръстници станаха мароканският крал Мохамед VI и принцеса Ирина Гръцка. Пак на Боровец малкият Симеончо духна и свещичката за първия си рожден ден.

Година по-късно двамата се венчаха в Царска Бистрица. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Година по-късно двамата се венчаха в Царска Бистрица. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

“В двореца Царска Бистрица се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години.

Обичам да се губя в тези гори, да

обикалям планините, яздейки,

да посещавам Боровец и Самоков, да видя пазарите, улиците, хората”, обяснява княгинята своята привързаност към Царска Бистрица.

14 март 2008 г. Малкият Симеончо посрещна първия си рожден ден в Царска Бистрица. Получи като подарък пони. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
14 март 2008 г. Малкият Симеончо посрещна първия си рожден ден в Царска Бистрица. Получи като подарък пони. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Докато живееше в Мароко, семейството на царската дъщеря прекарваше много от ваканциите си във “Врана” или в Царска Бистрица. Още от Рабат български език започна да учи Симеон-Хасан, който посещаваше училището към посолството ни.

Най-малкият внук на царя се включваше и във всички инициативи на българската общност там, а на 24 май рецитираше на български. Днес Калина споделя, че Симеончо се чувства щастлив в страната, в която е роден.

Тя пък продължава да усъвършенства познанията си по български език и до днес.

И Калина, и малкият Симеон вече имат BG паспорти. Процедурата по издаването им бе задвижена лично от нея след разговор с тогавашния премиер Бойко Борисов. И лично той им връчи паспортите през лятото на 2017 г.

Китин Муньос също много харесва България и дори няколко пъти прави филмчета за страната ни, с които я рекламира за испанската телевизия. Показа Рилския манастир, направи филм и за “Бистришките баби”. Цялото царско семейство е почитател на самобитните певици от софийското село Бистрица. Изпълнение на фолклорната трупа, която е част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО, беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща ѝ през 2017 г.

Цялото царско семейство е почитател на “Бистришките баби”. Тяхно изпълнение беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща  през 2017 г. 
СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА
Цялото царско семейство е почитател на “Бистришките баби”. Тяхно изпълнение беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща през 2017 г. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

В момента Калина и Китин работят заедно

по документален филм за българското 

културно наследство,

признато от ЮНЕСКО. Тя е сценарист, а той ще е режисьор.

И двамата са авантюристи и обичат да пътешестват. Китин Муньос е посланик на добра воля на ЮНЕСКО, а докато живееха в Мароко, възроди номадския фестивал “МосемаТан Тан”, в който участват 35 племена от цяла Сахара. Традициите и творчеството им бяха съживени от Китин с подкрепата на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Преди време Калина разказа, че с Китин си сътрудничат с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морските обитатели, фатално засегнати от човешката дейност, например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса, разказа тя.

Сега княгинята подготвя и документален филм за китовете, който скоро ще бъде заснет в Антарктида.

Калина обожава животните. В дома си в Рабат е гледала коне, много кучета, имала е дори магаре. Редовно се грижела и за много спасени костенурки, които след това връщала в гората.

Покрай майка си Калина и Симеон-Хасан се научи да язди и обича конете.
Покрай майка си Калина и Симеон-Хасан се научи да язди и обича конете.

Най-голямата ѝ страст обаче са конете. Княгинята е професионален ездач. Състезаваше се в Мароко и е участвала в много национални и международни турнири. А откакто има BG гражданство, на международните състезания по конен спорт тя се явява от името на България.

Калина е завършила история на изкуството в Лондон. И тъй като и красотата на природата винаги я привлича, беше превърнала дома си в Рабат в своеобразна галерия на

свои произведения, изработени от

намерени кости на животни,

клони от дървета в причудливи форми, корали и пустинни фосили. С фантазия и усет ги беше “преработила” в истински произведения на изкуството, разположени между растенията в градината ѝ. Показва произведенията си само на приятели, но е категорична, че ако един ден реши да прави изложби, първата ще е в България.

Иначе артистичността си княгинята проявява най-често чрез облеклото си. И отново пречупено през българските традиции и култура. Често се облича в българска носия и e голям почитател на шевиците и на народните занаяти - като майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария Луиза.

Преди години, когато Ирина Бокова бе начело на ЮНЕСКО, Калина се появи в централата на организацията в Париж с рокля с българска шевица и пафти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене