За 14-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие

За 14-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на страната ни. Наградите бяха връчени на победителите на 14.12.2011 г. по време на официална церемония в Софийска Градска Художествена Галерия. През 2011 г. в Програмата се включиха общо 68 проекта от цялата страна, в двете категории - опазване на околната среда (33 участници) и културно наследство (35 участници).

По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени и две поощрения. Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепя с разгласа усилията на множество институции, колективи и индивиди да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

Проектът на дирекцията на Природен парк „Персина" - Спасяването на Пеликана, с автор Стела Божинова, е фаворит на журито в тазгодишното издание на Дарителската програма. Къдроглавите пеликани са световно застрашен вид, ограничен у нас до около 120 двойки в резервата „Сребърна". Възстановяването на Дунавските колонии е от особена важност за подобряване жизнеността на българската и балканската популация на вида.

Целта на проекта е осигуряването на нови местообитания за гнездене на пеликаните по Дунавското поречие, каквито са възстановените блата на о. Персин. Министър Нона Караджова и председателят на журито д-р Петър Янков връчиха на Стела Божинова - Директор на Природен парк „Персина" голямата награда в размер на 12 000 лв., почетен плакет и диплом на Дарителската програма. Поощрителни награди получиха следните два проекта: Картография на изчезващата памет на Изследователски център по социални науки към СУ „Св. Климент Охридски", с автори Невена Германова и Вероника Димитрова.

Жилищните сгради в София, построени преди 1944 г., в момента се намират в изключително лошо състояние, оставени са да се рушат, а някои от тях вероятно ще изчезнат. Те са образа на Стара София и са от изключително значение за запазване историята на столицата. Целта на проекта е запазване на рушащите се сгради и създаване на публично онлайн пространство за дискутиране на проблемите, свързани с опазването на културно-историческото наследство на Стара София. Проектът получи награда в размер на 5 000 лв. и почетен плакет, връчени от Димо Николов - Управител на Мото-Пфое и Игор Чипев от Министерството на културата, който прочете поздравление от зам. министъра на културата арх. Георги Стоев.

Детската градина, семейството и празниците „Коледа" и „Кукеровден" - ЦДГ „Биляна", Ямбол. Проектът е насочен към съхраняване и популяризиране сред децата на българските традиции, свързани със зимно-пролетните народни обичаи и възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание чрез непреходното българско песенно и танцово фолклорно наследство. Целта е изграждането на траен интерес към традициите и участие в двата празника на община Ямбол, както и изработката на автентични кукерски маски.

Наградата в размер на 3 000 лв. и почетен плакет бяха връчени на Митка Тодорова - главен учител в детската градина от Ренета Петкова от Министерството на образованието и науката и Атанас Фурнаджиев - Управител на Мото-Пфое. Всички проекти, кандидатствали в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2011 г., получават почетен диплом на Програмата.

В изданието на Дарителската програма за 2011-а председател на журито бе д-р Петър Янков - председател на Дружеството за защита на птиците. Членове на журито бяха още: г-н Игор Чипев - Дирекция „Културно наследство", Министерство на културата, г-жа Михаела Люцканова - Младши експерт, Дирекция „Политики по околната среда", Министерство на околната среда и водите, д-р Ренета Петкова - Главен експерт, Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание", Министерство на образованието и науката и г-жа Ива Братанова - Маркетинг и набиране на фондове във WWF България.

За 15-годишната си история досега Програмата има 907 представени проекта, от които 66 са наградени с общо 228 000 лв., включително тазгодишните участници. Следващото издание на Програмата ще бъде през 2012 г.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене