Ицо Хазарта ругае новата българска музика и защити старата, но май не го разбраха

Известни изпълнители се събраха на обсъждането.

Известни музиканти бурно обсъждаха дали да има квоти в обществените медии

Емоционални изказвания, нападки и недоразбрани реплики вдигнаха градуса на напрежението по време на обсъждане в комисията по културата и медиите по повод предложение, направено от “Възраждане”. В него се настоява за квота от 50% българска музика в обществените медии.

Първа от изпълнителите взе думата Йорданка Христова. “Където и да отида, знам къде съм, ефирът е национален, а тук е разграден двор, ефирът е за общо ползване. Възмущавам се всеки ден, че има новини на турски език. Както и да е, стара грешка, ще я преглътна. Искаме 50%, но са малко, всичко трябва да е на български език. Не може в пролетния конкурс, който е български, всички песни да са на английски език. Пея на 18 езика, но нашият език не бива да се губи. Авторите ни трябва да бъдат подкрепени и да имаме самочувствие. Както и да ни наричат - динозаври или нещо друго, хората ни харесват, защото пеем на български”, каза тя.

Здравко Желязков от дует “Ритон” се включи в обсъждането много емоционално: “Докъде го докарахме да водим дебат за процент българска музика. Срамувам се, че се намирам в българския парламент и водим такъв дебат. Когато поробиш един народ интелектуално, не ти трябва войска, той става васал. В другите държави никой не говори за квоти. Като искат да си пеят на английски, да си пеят в Англия. Някой предложи от тези 50% 20% да бъдели на английски, ами тогава аз вече ще се казвам Здравко Желязкоу, на латиница. Сигурно някои ще кажат, че старите певци сме сдали багажа, ама друг път. Тези, които сме на пазара, нямаме нужда от квоти, хората ни пеят песните от първия тон”.

Силвия Кацарова също се присъедини към мнението на своите колеги, допълвайки, че въпреки че самата тя е туркиня, родината ѝ е България и иска тук да слуша българска музика.

Депутатът и рап изпълнител Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, се обърна към присъстващите в типичния си стил, без да спестява нищо: “В моя дом моето семейство слуша много българска музика и макар аз, като пораснах, започнах да слушам друга, имаме касети на дует “Ритон” и Силвия Кацарова и знам вашите песни не заради квоти, а защото са хубави. Квотите са спасителен пояс за некадърници.

Съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна, няма никакъв белег, че е българска, с купени бийтове за 20 евро с простотии и речитатив как някой се е татуирал, тренирал и после е отишъл да пуши наргиле. И това е българска музика, така че ако се въведат квоти, наред с чалгията и тази простотия ще бъдат длъжни да я въртят. Тя няма стойност. Тази, която има стойност, в огромната ѝ част е правена преди няколко десетилетия. В момента искаме 6% отгоре. По БНР въртят 42 или 44%, сега се борим да станат 50%. От тях ще има финансови отчисления и всеки артист като мен чака да вземе от тези пари. Вчера имаше протест, г-жо Галунова, който вие организирахте. И на него звучеше химнът на Кирил и Методий, но вие не сте поискали разрешение да го използвате. Преди няколко месеца на протест пред Министерството на културата сте използвали песен на Емил Димитров и не сте питали нито сина му, нито никого. Направили сте го незаконно. В момента вие сте част от кампанията на едни търговци”, каза той и се обърна към присъстващите изпълнители: “На тези търговци не им пука дали ще въртят вашите песни. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно. Съгласен съм да гласуваме да има стимул и той да е свързан с български фолклор. Съвременната музика трябва да си намери път на пазара. Когато съм правил песни и са били хубави, съм изкарвал пари, когато не са били, не съм обикалял по комисии да искам да въртят моята тъпа песен. А що се отнася до вашите песни, вие сами казахте, че хората ги знаят и те няма да спрат да ги въртят”.

Изказването му предизвика аплодисменти, но депутатката от “Възраждане” Цвета Галунова някак обърна нещата и след това той вече получи нападки и някои се почувстваха обидени. “Той е представител на съвременната музика, квалифицира я като некачествена, не знам дали слагаше и себе си в това число, но е недопустимо да казва, че квотите са спасителен пояс за некадърници, аз не виждам тук некадърници, тук се е събрал елитът на българската музика и е недопустимо подобно отношение към тях. Призовавам всеки да се запознае с новото творчество на изпълнителите, които седят на тази маса, защото, който говори, че нямаме нова българска музика, просто не е запознат с нея.” Със своите думи на практика Хазарта защити присъстващите изпълнители и заяви, че също като тях е против квотите. Той оплю текстовете на голяма част от новите изпълнители, без да си дава сметка обаче, че отдавна утвърдените имена продължават и сега да правят нови песни.

След това Здравко от “Ритон” го нарече наглец, Силвия Кацарова пък се обърна към хората да си пуснат “Кради, кради” и добави, че вътре Хазарта пеел: “Да ти е... майката”. Но всъщност той не участва в това парче, а в него са Бат Венци, Гудслав, Буч и 100 Кила.

 

ПЕСНОПОЙКА

Бат Венци, Goodslav,

Буч и 100 Кила

“Кради, кради”

Кради, кради пари, не му мисли,

дедо Господ се обърнал настрани.

Обладана тя от дявол е душицата ти,

но аз те виждам и ти пея “Ти е@а майката...”

Ицо Хазарта и Homelesz

“Имам човек”

Имам човек в НАП и ми дреме на гъза,

имам човек в КАТ и повече нема да хода да се реда

имаме човек и тука, имаме човек и там,

имам от къде да купя и да ти продам

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене