Георги Господинов: Шведският нобелов комитет отговаря на предложенията през есента

Георги Господинов

Писателят предложен за Нобелова награда от ПЕН центъра

Аз съм един от многото, а имената се пазят в тайна, каза най-превежданият ни автор

Българският ПЕН център е номинирал писателя Георги Господинов за Нобелова награда през януари, обяви секретарят му Анжела Димчева. “Аз съм един от многото предложени за високия приз от България тази година. Процедурата е стандартна, предложенията се правят в началото на годината и се пазят в тайна. Шведският Нобелов комитет обикновено отговаря през есента”, каза от Венеция писателят, където вчера е имал литературно четене.

Макар да е най-награждаваният в чужбина и превеждан български писател след 1989 г., набралият популярност Господинов смята, че би било силно преувеличено да се твърди, че той ще спечели. “Тази година в номинациите за високия приз има силно присъствие на украински писатели”, аргументира се той.

Димчева разказа, че всъщност са искали да предложат Господинов още миналата година, но той ги е спрял, защото очаквал още международни награди и превода на няколко свои книги, които се вписват в актива му за номинацията.

Романът му “Времеубежище” получи голямата италианска литературна награда “Премио Стрега Еуропео”, също и голямата награда за литература на Атина.

Вчера стана ясно, че писателят е и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori с “Времеубежище”, който през последните месеци спечели не само овациите на читатели от цял свят, но и положителни критики от престижни международни издания като например “Гардиън”. Наградата се присъжда за най-добра творба на чуждестранна художествена литература, преведена на италиански език.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене