Отдадоха почит на маестро Г. Атанасов в Пезаро, Италия и в Пловдив

Инициатор на двете мероприятия е генералният консул в Милано г-жа Таня Димитрова.

Генералното консулство на България бе организатор на реципрочни събития на 27 май 2022 г. в Пезаро, Северна Италия, и в Пловдив, с които бе изказана почит към Маестро Георги Атанасов. С тържествена церемония в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, родния град на основателя на българското оперно изкуство, бе открита паметна плоча с лика на Маестрото, дело на скулптора Петко Йорданов и на негово име бе кръстена библиотеката в учебното заведение. В същия ден и час, в Консерватория Росини в Пезаро, бе именувана зала в памет на българския композитор, завършил с отличие обучението си там.

Инициатор на двете мероприятия е генералният консул в Милано  Таня Димитрова. Партньори по проекта, освен двете музикални институции, са Областната управа в Пловдив и община Пезаро.

На събитието в Пловдив присъстваха посланикът на Италия в България  Джузепина Дзара, почетният консул на Италия в Пловдив  Джузепе Де Франческо, заместник областният управител Николай Василев, ректорът на Пловдивската академия Тони Шекерджиева-Новак и други.

Церемонията в Пезаро почетоха заместник-кметът на Пезарог-н Даниеле Вимини, председателят на общинския съвет в Пезаро Марко Перуджини, ректорът на Консерваторията Салваторе Джордано и представители на културните институции в града. В речта си пред гостите генералният консул на България в Милано отбеляза необходимостта от съхраняване на културната памет на България, чрез почитане на живота и делото на личности от нашата история оставили достоен отпечатък в световното оперното изкуство.

Маестро Георги Атанасов (1882-1931) завършва с пълно отличие Консерватория Росини, следвайки за период от едва три години, от 1899 до 1902 г. и получава титлата "Маестро ди музика". Той следва композиция и контрапункт при прочутия композитор Пиетро Маскани. Маестрото е представител на първото поколение български композитори и родоначалник на българското оперно изкуство. Автор на 6 опери той започва да твори под влиянието на италианската опера, като в продължение на годините неговият стил се променя, наблягайки върху народностния характер в своите произведения. Неговите творби се характеризират с подчертана мелодичност и достъпен музикален език.

Паралелното посвещаване на зала/библиотека в чест на българския композитор в родното му място в България и там, където усъвършенства музикалните си умения в Италия, оставяйки траен отпечатък в сферата на операта, може да послужи за пример на студентите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и на тези в Консерватория Росини, като искреното желание на инициатора е да ги вдъхнови и изпълни с ентусиазъм.?

По време на събитията бяха изнесени лекции за живота на маестро Атанасов, последвани от музикална програма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми

Напишете дума/думи за търсене