Гените на вкуса влияят върху предпочитанията за храна

Хората, които обичат горчиви храни, хапват по-малко пълнозърнести, показа проучване.

Учени установиха, че хората с високи генетични показатели за горчиво обикновено приемат по-малко пълнозърнести храни в сравнение с хората с по-ниски показатели, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

В същото време хората с генетична чувствителност към пикантни вкусове хапват по-малко зеленчуци, особено червени и оранжеви.

Изследване, проведено сред над 6200 души, е регистрирало връзка между някои гени, свързани с вкуса и предпочитанията на хората към определени групи храни.

Хранителният режим е сложен и се влияе от всичко - от култура до икономика, каза Джули Джървис, докторант в изследователския център "Джийн Майър" към университета Тафтс в Бостън, САЩ.

Хората често не разбират защо не обичат да приемат храни, за които знаят, че са полезни за здравето като целени зеленчуци, отбеляза Джървис. Затова разбирането на влиянието на някои гени хвърля светлина по тази тема.

Изследователката представи резултатите от проучването на годишната среща на Американското дружество по хранене. Проучването все още не е рецензирано и публикувано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
След три години пауза Еми Стамболова с нова песен - пуснала я първо на тийнейджъри
Принц Хари и Меган искат 100 000 долара за вечеря
Брад Пит поведе в делото срещу Анджелина Джоли
Актьорът Георги Мамалев има второ внуче
Накъде с децата през уикенда (20-21 декември)

Напишете дума/думи за търсене