Обичта на стопаните окуражава котките да драскат мебелите

Колкото по-голяма емоционална привързаност проявяват хората към котките си, толкова по-вероятно е те да драскат мебелите.

Бразилски специалисти са направили проучване и са установили, че колкото по-голяма емоционална привързаност проявяват хората към котките си, толкова по-вероятно е те да драскат мебелите, пише "Дейли мейл", цитирано от БТА.

Авторите на изследването от университета на Рио Гранде до Сул не крият изненадата си от неочакваното откритие. "Учудващо е, че драскането на мебелите и повреждането на вещите са пряко свързани с по-високата степен на емоционална близост. Собствениците, които не съобщават за подобно поведение, демонстрират по-ниски нива на привързаност", пишат бразилските учени в сп. "Journal of Veterinary Behaviour".

В проучването са участвали 500 собственици на котки в Бразилия. По-голямата част от тях (90 процента) са били жени, при които е отчетено по-високо ниво на емоционална привързаност, отколкото при мъжете. Фактори като наличието на други домашни любимци и чести посещения при ветеринар също са се оказали пряко свързани с по-голямата емоционална близост.

Учените след това са съпоставили нивото на привързаност с моделите на поведение на котките. Изследователите са установили, че честотата на вокализацията или агресивността не се влияят от привързаността, но при силна емоционална връзка котките са склонни по-често да повреждат мебелите.

Експертите все още нямат обяснение за тази зависимост, но предполагат, че стопаните, които обичат котките си повече, проявяват по-голяма толерантност към пакостите на своите питомци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене