Южна Корея изстреля космическа ракета собствено производство

Южна Корея днес изстреля първата си космическа ракета, произведена в страната, месеци след като предишният ѝ опит не постигна успех в извеждането на полезен товар в орбита, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ако този път всичко мине благополучно, това ще даде тласък на нарастващите амбиции на Сеул в сферата на космическата индустрия и ще докаже, че страната разполага с ключови технологии за изграждане на система за наблюдение в Космоса и производство на по-големи ракети на фона на враждебните ѝ отношения със съперника ѝ Пхенян, посочват експерти.

Власите казаха, че тристепенната ракета „Нури“ ще изведе в орбита сателит за „проверка на ефективността“ и е изстреляна в 16:00 ч. местно време (07:00 ч. по Гринуич) от единствения космически център в Южна Корея, разположен на малък остров близо до южното крайбрежие.

Очаква се резултатите от изстрелването да бъдат съобщени по-късно днес.

Първият опит за изстрелване на ракета в Космоса беше направен през октомври. Тогава фиктивният полезен товар достигна до желаната височина от 700 километра, но не успя да се стабилизира в орбита, защото третата степен на ракетата изгоря по-ранно от планираното.

Ако днешното изстрелване е успешно, Южна Корея ще стане десетата държава в света, извела сателит в Космоса със собствена технология. Азиатската страна е десетата по големина икономика в света и основен доставчик на полупроводници, автомобили и смартфони на световните пазари. Развитието на космическата ѝ програма обаче изостава от азиатските ѝ съседи и Китай, Индия и Япония.

Сеул планира през следващите години да изпрати в Космоса още четири ракети „Нури“. Освен това се надява да изпрати сонда до Луната, да създаде ракети носители от следващо поколение и да изведе големи сателити в орбита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене