“Жълтият автобус” тръгва с онлайн здравни прегледи към села и малки градове - създадоха го ученици от Суворово

Двадесетина възпитаници на Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” в Суворово с дружни усилия превръщат бракуван автобус в ценна лаборатория.

- В подвижната лаборатория всеки ще може сам да си мери кръвното и да се свърже виртуално с личния си лекар

- Изнесени обучения на деца също са предвидени

- 10 000 лв. идват от професионалната гимназия “Св. Георги Победоносец”, общината и център “Амалипе” са другите дарители

Проект за подвижна медицинска лаборатория са разработили ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” в Суворово, малко градче на 40 км от Варна.

Идеята възникнала сред възпитаниците на гимназията спонтанно, те я осъществили с общи усилия и помощ от своите учители.

“Тук ни учат как да решаваме социални проблеми. Наши приятели ни бяха разказали, че в техните населени места

нямат достъп до медицински и образователни услуги

Така се роди идеята за подвижната лаборатория”, разказва деветокласникът Даниел Иванов.

20-ина ученици от 9-и и 10-и клас се сплотяват около идеята да променят нещо и заедно с помощта на директора Марияна Великова и IT специалиста Владимир Иванов им хрумва необикновена идея - пътуващ автобус, който да служи като своеобразен иновативен медицински кабинет на колела. В него пациентите ще могат сами да си мерят кръвното, да получат здравна консултация от личния си лекар онлайн, да си купят лекарства, издавани без рецепта от вендинг машината на борда и куп други услуги.

Речено-сторено. Директорката се свързва с общината в Суворово и намира стар, излязъл от строя ученически автобус, който ученици и учители дружно преобразяват в нещо невиждано до момента - лаборатория на колела.

Окаяното му състояние не отказва младите ентусиасти, които дни наред в свободното си време работят усърдно върху трансформацията. Първо махат седалките, после

оправят течовете, шкурят, пребоядисват

Търсят оборудване, измислят визията, монтират плотове, компютри и всичко необходимо, за да превърнат плана в реалност. Финансирането - около 10 000 лв., идва от бюджета на училището.

В начинанието се включват и дарители. Община Суворово дарява специална термална рамка за

лицево разпознаване и мерене на температура

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” дофинансира идеята.

Освен за своеобразен лекарски кабинет новооборудваният жълт автобус може да изпълнява ролята и на мобилна дигитална образователна лаборатория. В него могат да се провеждат изнесени обучения на деца, които нямат достъп до образование, за надграждане на дигитални компетентности на ученици и възрастни и др. занимания. Лабораторията може да бъде използвана и стационарно.

Идеята на подвижната лаборатория е тя да даде пример как на практика може да се решат някои социални и здравни проблеми в по-отдалечените и слабонаселени райони в страната. Екипът на гимназията вече е поканен в няколко места и

скоро потегля за Добрич,

където ще представи начинанието. “Надяваме се да привлечем вниманието на здравното министерство и на общините”, разказва Марияна Великова.

Даниел е един от учениците, които споделиха плановете си за бъдещето. Той иска да се занимава с бизнес, Даниела иска да стане ветеринарен лекар, Елена - акушерка. Сава се вълнува от автомобили, Ахмед е твърдо решен да влезе в университет, не знае още с какъв профил, Теодор и Ели Халил пък искат да станат инженери, Емил и Иген - IT специалисти, а Виктор - програмист.

Останалите от групата са в Испания по програма “Еразъм +”, друга гордост за екипа на гимназията, която е на първо място в цялата страна по тази програма.

“Голямата идея е да вдъхновим и други ученици

да решават проблеми, да бъдат млади, мислещи за бъдещето хора, готови да се изправят пред предизвикателствата на времето си и да генерират идеи, като развиваме тяхната креативност. Тя, съчетана с екипност и взаимност, може да им донесе много успехи и победи”, разказва Владимир Иванов.

Всички участници са убедени, че жълтата лаборатория ще се появи и на други места в страната, както и че ще вдъхновят много млади хора да търсят свежи решения на наболели проблеми.

Гимназията има история в стремежа си да е в крак с времето и технологиите. Преди година там беше открит първият за Варненска област иновативен училищен STEM център.

През 2019 г. други ученици създадоха

система, която забранява изпреварването при насрещно движение

В училището в Суворово иновациите са много - телевизионно студио, собствен канал в Youtube и метеорологична станция.

За своята инициативност и размах Марияна Великова е носител на множество престижни награди, между които грамота “Неофит Рилски” - едно от най-високите отличия, присъждани в образователната ни система. Получи я преди две години.

В. “24 часа” номинира учениците, участвали в проекта, IT специалиста Владимир Иванов и директорката на Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” в Суворово Марияна Великова в кампанията “Достойните българи”.

Деветокласникът Даниел Иванов показва възможностите на лабораторията.
Деветокласникът Даниел Иванов показва възможностите на лабораторията.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене