Най-голямата жп гара в Азия е вече в експлоатация

СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Най-големият в Азия пътнически железопътен център бе открит в пекинския район Фънтай в понеделник след близо четири години реконструкция, съобщава Радио Китай.

Гара Фънтай е с обща площ от близо 400 000 кв.м, или с 1,2 пъти повече от Южната гара на Пекин и над два пъти повече от Забранения град. Тя ще обслужва както високоскоростни, така и конвенционални влакове и е първата по рода си в страната.

От гара Фънтай ще тръгват влакове до различни дестинации, включително Гуанджоу и Хонконг. Тя е с капацитет за максимум 14 000 чакащи на час, има 32 коловоза и 32 платформи. Гарата е с четири етажа над земята и три подземни, като високоскоростните линии са отгоре, конвенционалните на приземната част, а метрото под земята.

Залата за чакащи обаче е притисната между два паркинга, които блокират достъпа на естествена светлина. Този проблем е решен чрез изграждането на стъклен покрив, което спестява 950 000 киловатчаса електроенергия и над 900 тона въглеродни емисии на година.

Гара Фънтай бе построена през 1895 г. и е най-старата в китайската столица. Преди реконструкцията тя бе важен транспортен център за Северен Китай, предоставяйки едновременно пътнически и товарни услуги. Гарата бе закрита през 2010 г. на фона на бързото развитие на града, а реконструкцията и разширяването ѝ започнаха през септември 2018 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене