Китай напредва с плана си за слънчева електроцентрала в космоса

Учените от университета Сидан приключиха първата проверка на цялата верига за изграждане на централата. Снимка: Радио Китай

Китай постигна важен напредък в плана си за изграждането на слънчева електроцентрала в космоса, с помощта на която да бъдат захранвани спътниците в орбита или предавана енергия към Земята.

Този месец учените от университета Сидан приключиха първата проверка на цялата верига и система, включително и на редицата ключови технологии за футуристичния проект с името „Джужъ“, съобщава Радио Китай.

Космическата слънчева електроцентрала ще събира слънчева енергия, ще я преобразува в електричество и след това в микровълни. Слънчевата светлина е по-ярка извън атмосферата и е налична почти през целия ден. След това енергията от микровълните ще се предава и събира от приемната антена в космоса или на земната повърхност, която ще ги преобразува обратно в електричество.

Сред проверените технологии са високоефективното концентриране на светлина и фотоелектричната конверсия, преобразуването на микровълните, оптимизирането на формата им, измерването и контрола на насочването на микровълновите лъчи и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене