Китайски учени съживяват културните реликви с помощта на новите технологии

С помощта на дигиталните технологии китайски учени възродиха красотата на пещерите в Дунхуан. Снимка: Радио Китай

Неотдавна с помощта на дигиталните технологии китайски учени възродиха красотата на пещерите в Дунхуан и предоставиха възможност за виртуална разходка по Великата китайска стена.

На 15 юни Институтът за проучване на Дунхуан и интернет гигантът „Tencent“ откриха модерна лаборатория за дигитализиране на културните реликви в Дунхуан. Дигиталните пещери са една от първите програми в сътрудничеството им, съобщава Радио Китай.

В пещерите Дунхуан са открити повече от 60 хиляди културни реликви, включително ръкописи, документи и картини върху коприна от 4-ти до 11-ти век. Изследванията там са съсредоточени върху тези будистки класики и документи, написани на китайски, тубо и други езици, като важни изследователски материали.

Лабораторията ще комбинира технологиите за дигитализация на културните реликви на института с тези за интерактивните игри на „Tencent“, за да изгради цялостни реални дигитални пещери, да възстанови стенописите и детайлите на културните реликви в съотношение 1:1 и да симулира различно осветление, растителност и други условия, възпроизвеждайки най-добрите сцени от безбройните запазени ръкописи. На тази основа ще бъдат възстановени исторически фигури, позволявайки на хората да почувстват историята. Освен това двете страни заедно създадоха виртуална героиня с името Дзя‘яо, която ще бъде първият дигитален екскурзовод на приложението "Обиколка в Дунхуан". Тя ще общува с онлайн туристите по всяко време и навсякъде и ще ги запознава с историята и културата на Дунхуан.

Изследователският институт прави опити за дигитализирането на Дунхуан от 80-те години на миналия век. През последните години организира концерт с древна музика, създаде шалче с писания от ръкописите, приложението „Обиколка в Дунхуан“ и анимационни филми. До момента „Обиколка в Дунхуан“ е посетеното повече от 60 милиони пъти.

Су Бомин, директор на Институтът за проучване на Дунхуан, заяви, че разчитайки на академичните и ресурсни предимства на проекта за дигитализирането на пещерите, както и спецификата на технологиите за интерактивни забавления на „Tencent“, двете страни заедно ще изследват и търсят нови технологии и модели, подходящи за разпространението на културните ценности и наследство, ще се стремят да отговарят на търсенето на епохата и обществото, допринасяйки за иновативния подход към китайската традиционна култура.

Благодарение на технологиите, начините за опазването на културното наследство са все повече. Неотдавна по случай Световния ден на културното и природно наследство много от професионалните институти и обществени организации, като Китайската фондация за защита на културните реликви, благотворителният фонд на „Tencent“, Факултетът по археология на Тиендзинския университет и други ведомства, заедно създадоха приложение с името „Онлайн пътешествие по Великата китайска стена“. С него може да се направи дигитална разходка по този исторически обект, който бе възстановен чрез интерактивна цифрова технология, използвана и в онлайн игрите. Със своите смартфони потребителите дори могат да участват в реновирането на стената.

Заместник-директорът на Националното управление за защита на културното наследство Гу Юцай каза, че науката и технологиите са важни сили, които съдейства за опазването на културното наследство. Те насърчават творческата трансформация и иновативно развитие на китайската традиционна култура и история.

Генералният директор на Китайската фондация за защита на културните реликви Лиу Юджу е на мнение, че използването на дигиталните технологии предоставя необходимата помощ за съживяването и популяризирането на културните реликви в световен мащаб, както и разширяването на културния обмен с чужбина. В бъдеще съответните страни ще продължат с опитите в сферата на новите дигитални технологии и ще насърчат споделянето на резултатите с цялото общество.

Използват се и технологии за интерактивни игри. Снимка: Радио Китай
Използват се и технологии за интерактивни игри. Снимка: Радио Китай
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене