За две седмици д-р Станимир Трошев събира рокгрупите за феста Doctor Rock

Офталмохирургът Станимир Трошев и бандата му Led 7

Организира го офталмохирургът

Станимир Трошев и бандата му Led 7

Офталмолози, фелдшери, общопрактикуващи лекари, зъболекари, хирурзи, ветеринари за първи път ще се съберат заедно не в болницата, а на една сцена. Те ще изпълнят свои собствени рок парчета и ще изсвирят кавъри на добре познати песни. Обединява ги първият у нас рокфестивал за лекарски групи - Doctor Rock.

Идеята е на офталмохирурга д-р Станимир Трошев, който е басист в групата Led 7. “Една декемврийска вечер през пандемията се чудихме коя песен да изрепетираме. Тогава ми дойде идеята защо пък да не съберем няколко лекарски групи. Поровихме се из интернет и намерихме. Оказа се, че има доста. Сигурно 80% от лекарите като деца са свирили на някакъв музикален инструмент”, разказва д-р Трошев.

По-голямата част от неговата банда също са лекари, но в нея има и инженери, банкер и уеб дизайнер. Те свирят кавъри на любими рок легенди, както и песни на най-добрите съвременни рокаджии.

“Лекарите сме свикнали да работим в екипи, затова ни е толкова хубаво, като свирим заедно в група. Един- два пъти седмично се събираме”, казва д-р Трошев.

За две седмици той успява да събере останалите пет групи. В първото издание на фестивала ще свирят още рок бандите Covers on Slippers от София, Restart Rock Band – София, The Doctors от Пловдив, GP Band – Бургас, A.CP.C (Ей сипи си) – Велико Търново.

“Ще свирят по три групи на вечер по един час на сцената. Така ще може всяка група да изпълни по 11 - 12 песни. Предвидили сме да има и бира, защото рокфест без бира не може”, разказва още организаторът д-р Трошев.

В бандата LED 7  свирят д-р Станимир Трошев - офталмолог, очен хирург, д-р Любен Колев общопрактикуващ лекар и педиатър, д-р Виолета Матева, лекуваща домашните ни любимци и не само, Тихомир Конуров – фелдшер (сега държавен служител), инженерите Деян Карашмалъков и Дарин Ангелов и банкерът Христо Господинов. През 2020 г. към групата се присъединява уеб дизайнерът и вокален рок-ураган Иван Каменски. Групата свири кавъри на любими рок легенди, както и песни на най-добрите съвременни рокаджии

COVERS ON SLIPPERS стартира като мъжко акустично трио през 2016 г. в гр. София. Започва с 2 китари - Ивайло Ангелов, Елиан Манев (IT специалисти) и вокал д-р Искрен Пенков (уролог в УМБАЛ "Александровска"). Впоследствие се присъединява и гласа на Бетина Георгиева (специалист човешки ресурси). Името на групата се ражда във време, когато „по чехли“ записват кавъри в домашни условия и ги популяризират в техния YouTube канал. С времето състава на групата се увеличава, а с това и възможностите за музикални интерпретации и идеи. На бас китара свири Георги Балтов (мениджър в търговска верига). Николай Димитров (IT специалист) сяда зад барабаните и подписва указа за учредяване на групата като full band. Най-скорошният член е Виктор Михайлов (студент по Европеистика), който обогатява звученето с клавишни инструменти.

Група РЕСТАРТ е създадена преди около 14 години от приятели и съмишленици. През годините групата се утвърждава като трибют банда на Led Zeppelin. Състои се от петима музиканти:
- Румен Бобошевски - соло китара, IT инженер;
- Марио Попниколов - бас китара, дипломиран инженер и професионален музикант;
- Николай Андонов - барабани, завършил консерватория;
- Милена Младенова – клавишни инструменти и вокал, инженер;
- д-р Христо Хинков - вокал и китара, лекар, психиатър.

Група ДОКТОРИТЕ е създадена на 13 март 2015 година, като приемник на студентската група "Детелини", в която навремето свирят д-р Иван Султанов и зъболекарят д-р Емилиян Станков. Повече от 30 години д-р Султанов работи като GP в Осло, Норвегия, но любовта към Родината, музиката и приятелите го връщат в ДОКТОРИТЕ. Соло китарист на групата е Стоян Русев, лазерен специалист. На барабаните е д-р Иван Бъчваров - съдов хирург, доктор на медицинските науки. Басист - инженер-физикът Иван Русев, отговарящ за цялата медицинска апаратура на УМБАЛ ,,Св. Георги" - Пловдив. ДОКТОРИТЕ си имат и цигулар - Ева Конова, музикант в Пловдивската филхармония. Освен като вокалист на групата, д-р Емилиян Станков е известен като гласа на Дякон Левский от едноименния филм! Едно от авторските парчета на ДОКТОРИТЕ, ,,Този вечен град" става химн на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата.

Група “А.СР.С” (“Ей сипи си”) съществува от 2016 г. Нейни членове са д-р Михаил Иринков – специалист по УНГ болести, който свири на бас китара, д-р Страшимир Генев – директор на “Болнична медицинска помощ” в НЗОК – клавишни инструменти, педиатърът д-р Красимир Попов – соло и бас китара. Д-р Любомир Боянов, по специалност ендокринолог, в групата е отговорник за соло и ритъм китара. Вокалист на “А.СР.С” е д-р Огнян Никитов – психиатър, психолог и психотерапевт. Атанас Попов е банкер в живота и соло китарист в групата, а бизнесменът Стефан Конакчиев свири на ударни инструменти. Александър Тасевски е бек вокалист и поддържа групата с перкусия и хармоника. В репертоара си момчетата от “А.СР.С” вече имат над 70 парчета, въпреки че динамичното ежедневие и тежките професии на всички им позволява да се срещат едва веднъж в седмицата.

GP Band стартира преди около 6 години. Нейни членове са д-р Петко Желязков, познат като председател на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари, пулмологът и личен лекар д-р Николай Ферфериев, д-р Велимир Медаров – джипи с практика в жк. „Славейков“ и Росен Николов. При наличието на три джипита в бенд,а групата логично получава името си „GP band“.
„GP band“ забиват хардрок парчета, изпълняват и свои авторски песни, залагат също на бг естрада.

Фестивалът ще се проведе на 8 и 9 юли на Античния форум в Стара Загора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене