Столична библиотека отбелязва 150-годишнината от рождението на Антон Страшимиров

Столична библиотека и читалище „Антон Страшимиров“ отбелязват 150-годишнината от рождението на големия български писател Антон Страшимиров.

На 27.06.2022 г. от 18 ч. в кино Влайкова ще се състои откриване на документална изложба „Аз ще посветя себе си на българина и българското“, реализирана от Столична библиотека, и прожекция на емблематичната телевизионна екранизация на пиесата „Вампир“ на Антон Страшимиров.

Антон Страшимиров е един от първите модернисти в българската литература, многостранна творческа личност – белетрист, драматург, публицист, издател, народопсихолог и заедно с това общественик, политик (депутат в три Народни събрания), бунтар (четник в четата на Яне Сандански), съучредител на Комитета за защита на евреите. 

Изложбата от 10 постера с фотоси и архивни документи проследява повратни моменти от живота на Антон Страшимиров, отбелязва важните теми в творчеството му. Представени са и оригинални първи издания на книгите на писателя, периодични издания с негови статии и очерци. Посетителите ще могат да видят биографичната книга „Творчество и живот“ 1931 г. с автограф, първите публикации на знаковите пиеси „Свекърва“ и „Над безкръстни гробове“, публикувани в сп. „Български преглед“, първия опит за роман, пътеписи, очерци, народоведчески студии.
Проф. Михаил Неделчев ще открие изложбата и представи творчеството и житейският път на бележития българин. 

Паметната вечер ще продължи с прожекция на българския игрален филм „Вампир“ на БНТ, базиран по едноименната пиеса на Антон Страшимиров. Сценарист и режисьор е Павел Павлов, който ще се срещне и сподели с публиката интересни моменти от реализацията на филма. Оператор - Иван Варимезов, музиката е на Румяна Цинцарска. Филмът е заснет през 1991г. В ролята на ханджийката Малама е незабравимата Невена Коканова. Участват още Васил Бинев, Андрей Баташов, София Кузева, Васил Банов, Ани Бакалова, Люба Алексиева.

Документалната изложба на Столична библиотека ще гостува в кино Влайкова от 27 юни до 1 юли 2022г., а после ще може да се разгледа и в залите на библиотеката на пл. Славейков.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене