Откраднат шедьовър на Банкси се върна в Париж

Твобрата на Банкси

Графити картина на анонимния британски уличен художник Банкси, открадната от театър "Батаклан" в Париж и намерена във ферма в Централна Италия, беше върната на френска територия.

Картината беше открадната в ранните часове на 26 януари 2019 г. и е намерена 18 месеца по-късно. Три години след като творбата на художника на графити Банкси беше открадната от вратата на музикалната зала "Батаклан" в Париж, осем души бяха осъдени за кражбата, припомня БНТ.

Картината "Тъжно момиче" е изработена с шаблон в памет на 90-те души, убити при терористичната атака в заведението през 2015 г. През януари 2019 г. банда с качулки я открадна от аварийната врата с ъглошлайфи. Бандата вкарала бял микробус със затъмнени регистрационни номера в алеята, отрязала вратата и отмъкнала шедьовъра.

Стенописът е бил нарисуван на врата, която води към алея, използвана като път за бягство от много от зрителите, които са гледали концерт на американската група Eagles of Death Metal в нощта на нападението през 2015 г.

Седем французи и един италианец на възраст от 31 до 58 години получиха присъди от няколко месеца до четири години затвор - въпреки че част от присъдата ще бъде изтърпяна условно.

Трио на възраст около 30 години призна за кражбата. Четвърти мъж, описан като 41-годишен милионер, спечелил от лотарията, със страст към уличното изкуство, е осъден за това, че им е помогнал да скрият вратата в Южна Франция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Камила и Хари се скарали жестоко, тя му казала повече да не се връща
Актьор от Бродуей идва в София  за театралния  фестивал  “Към звездите”
Стегни се, никой не те гледа - съвети за начинаещи във фитнеса
Съпругата на шефа на “Ред Бул” в депресия

Напишете дума/думи за търсене