Учени се смесват с тълпата на хеви метъл фестивал във Франция в уникален научен експериент

Британските метъл величия Iron Maiden знаят как да наелектризират публиката
Снимка: Архив

Учени изследват феномена на танцуващите тълпи на хеви метъл фестивал във Франция, за да научим как да се пазим от фатални инциденти

Снабдени със сензори и с оранжеви шапки, странна група хора се смесва с танцуващата тълпа на хеви метъл фестивала Хелфест във Франция, пише АФП, цитирана от БТА.

Това са сътрудници на учени, които провеждат безпрецедентно проучване на движенията на тълпата, за да помогнат за предотвратяването на фатални инциденти.
"Тук сме, за да се опитаме да разберем феномена, който настъпва при танцуващи тълпи и как за предотвратим опасностите, свързани с тези големи групи хора", обобщи Жулиен Петре, изследовател от Националния институт за изследвания в дигиталните науки и технологии в Рен, Бретан.
Той ръководи европейския проект CrowdDNA , който е в ход от 2020 г. в сътрудничество с германски, британски и испански изследователи.
Знаем, че има танци, при които музиката предизвиква физически реакции между отделните хора, отговаря той на въпроса защо са избрали за изследването Хелфест, който приключва в неделя в Бретан.
Бързото тичане в кръг, "стените на смъртта", при които хората от публиката се подреждат в редици един срещу друг и други действия са се превърнали в ритуали на фестивала за твърда рок музика. Това пък е отличен полеви терен за изследователите.
"Приличаме малко на астрономи, дошли да наблюдават звезди", каза Петре. "Но не съществува телескоп за тълпи, затова смесваме различни видове данни".
Организаторите на фестивала са се съгласили да предоставят на изследователите записите от камерите от "Военна зона" - една от шестте сцени на фестивала.
Освен това доброволци са се съгласили да бъдат снабдени със сензори, които да следят движенията им веднъж или два пъти дневно за определен период от време.
Участието в ритуали като "стена на смъртта" не са така опасни, както, когато човек загуби баланс по време на движение, казва един от младите изследователи в проекта.
Изследването, което се провежда и в лабораторни условия, на стадиони и други обществени места в страните-партньори, продължава до 2024 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене