Успешните мисии на китайските тайконавти в околоземна орбита показват отличното развитие на космическите технологии на страната

Доц. Деница Борисова

"Искам за пореден път да поздравя Китай за бързия прогрес на космическата програма. Виждат се възможните перспективи за академично сътрудничество в областта на космическите изследвания и иновации”, казва специално за КМГ доц. Деница Борисова - научен секретар на Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Тя отправя това поздравление от името на ИКИТ, по повод поредната мисия от трима тайконавти, които ще извършат поредица от изследвания в Космоса през идващите шест месеца.

В посланието си научният секретар на ИКИТ-БАН продължава с думите: „Още със стартирането на изграждането на орбиталната станция „Тиенгун“ през 2021 г., Китай показа своите достижения в развитието на програмата си за космически изследвания и технологии.”

Изпращането на китайските тайконавти и успешният им престой в околоземна орбита показа пред българската космическа общност напредъка на Китай в областта на космическите технологии, категорична е доц. Борисова.

Тя припомня, че до края на 2022г. се очаква орбиталната станция да приеме шестима тайконавти, а ние ще следим възможностите за участие на чуждестранни космонавти в съвместни космически изследвания.

„С изстрелването на 422-та полетна мисия на ракети от серията „Чанджън“, на 2 юни т.г. в 12:00 ч. от космодрума Сичан, Китай изпрати 9 спътника в определена орбита. Тези успешни мисии показват отличното развитие на Китай в космическите технологии и бъдещето интензивно развитие на Китай в областта на космонавтиката”, се казва още в поздравлението от името на ИКИТ-България към китайските колеги.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене