Коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите

Вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

Японски изследователи установилиха, че коронавирусът може да наруши преработката на кръвната захар от органите, предаде Ройтерс.

Авторите на настоящото изследване от университета на Осака са анализирали кръвни и тъканни проби от пациенти с лека или тежка форма на Ковид-19 и от здрави доброволци. Изследователите са оценили "експресията" - или нивата на активност, на гени, контролиращи т.нар. сигнален път инсулин/IGF, който от своя страна влияе на редица функции на организма, необходими за метаболизма, растежа и плодовитостта.

"Резултатите са поразителни. Инфекцията със SARS-CoV-2 влияе на експресията на компонентите на инсулин/IGF сигналния път в белия дроб и черния дроб, мастната тъкан и клетките на панкреаса", се посочва в изявлението, направено от ръководителя на изследването Ичиро Шимомура от университета на Осака.

Получените в резултат на това нарушения в метаболизма на кръвната захар вероятно допринасят за ефектите на Ковид-19 върху органите, според специалистите, чието изследване е публикувано в сп."Метаболизъм" (Metabolism), предаде БТА.

Промените, които те приписват отчасти на възпалителната реакция на имуннната система към вируса, са повече при пациенти с тежка форма на заболяването.

В експерименти с епруветки дексаметазонът, за който е известно, че действа благоприятно на хоспитализирани пациенти с Ковид-19, помага за облекчаване на неблагоприятните ефекти на вируса върху гените.

Новите открития може да са ключ към това защо някои пациенти развиват метаболитни усложнения по време на или след Ковид-19 като инсулинова резистентност, хипергликемия, хиперлипидемия и нова поява на диабет, отбелязват изследователите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене