Фестивалът "Реките на София" спечели Европейска награда за културно наследство

Фестивалът "Реките на София"

Европейската комисия и организацията Европа Ностра обяви тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра, финансирани от програма "Творческа Европа".

„Реките на София“ е единственият победител тази година от България, като е в категорията „Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“. Наградени са 30 значими постижения от 18 страни в пет категории. 

Фестивалът е инициатива на фондация "Колективът". Чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития тя превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства. Инициативата "Реките на София" създава временни точки за достъп, както и сцени, павилиони и градска мебел и организира вече две поредни години фестивали с разнообразна културна, образователна и спортна програма. Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в диалог с главния архитект на столицата. 

Награждаването на победителите ще се състои на 26 септември в Прага, на церемония за връчване на Европейските награди за наследството, която ще се проведе в наскоро реставрираната Държавна опера. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене