Украйна спечели войната за борша

СНИМКА: Pixabay

Украйна обяви победа във "войната" с Русия за борша. ЮНЕСКО призна за украинско нематериално културно наследство супата, която Русия също смята за свое национално ястие.

Киев приветства решението, а украинският министър на културата Олександър Ткаченко написа във Фейсбук: "Победата във войната за борша е наша" и отбеляза, че битката е започнала преди руската инвазия в Украйна.

Ткаченко припомни изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, според която Украйна си е присвоила борша като достояние само на един народ. Захарова окачествява това като "ксенофобия, нацизъм и екстремизъм", предава БНТ.

Гъстата супа с много червено цвекло се готви в Русия, в някои бивши съветски републики, а също в Полша. Днешното решение, с което украинската култура за готвене на борш бе вписана в нематериалното културно наследство, което спешно трябва да бъде защитено, бе прието по ускорена процедура. Тя бе предизвикана от руската инвазия в Украйна и негативното влияние на войната върху тази традиция, посочва ЮНЕСКО.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Класация на либидото на всяка зодия
Брад Пит ще участва в нов филм за Формула 1
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?

Напишете дума/думи за търсене