Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна

Ар Кели преди едно от съдебните заседания по делото срещу него

l Певецът бе осъден на 30 г. затвор за сексуални престъпления в продължение на десетилетия

l Адвокат на жените бе Глория Олред, която защитаваше целунатата от Кубрат Пулев Джени Суши

Когато бе на върха на славата си в края на миналия век, американският певец Ар Кели често бе наричан Краля на арендби музиката. Докато трупаше музикални награди и продаваше милиони копия от албумите си, обвинения срещу него за сексуални злоупотреби оставаха в сянката на звездния му имидж.

Миналата седмица обаче освети зловещото задкулисие на личния му живот. 55-годишният изпълнител бе осъден от Федералния съд в Бруклин на 30 г. затвор за сексуално насилие над жени, момичета и момчета в продължение на десетилетия. При произнасяне на присъдата съдия Ан Донъли каза, че и най-опитните следователи няма да забравят ужасите, на които са се натъкнали по време на разследванията.

“Престъпленията са били внимателно планирани и редовно изпълнявани в продължение на поне 25 г. Ти научи своите жертви, че любовта е робство и насилие”, обърна се Донъли към Ар Кели, който остана безмълвен през цялото време. Дори не отрони дума за съжаление или извинение, докато някои от малтретираните от него жени даваха показания през сълзи за издевателствата.

По време на процеса стана ясно, че певецът редовно се е възползвал от звездния си статут, за да примамва млади момичета и момчета.

Принуждавал ги да изпълняват перверзните му и

садистични капризи, като някои дори са били непълнолетни и трафикирани в различни американски щати с цел сексуална експлоатация. Наказанията, които им налагал, ако не му се подчинят, включвали заключване с дни, лишаване от храна и вода, дрогиране и изнасилване. Карал ги да го наричат “татко”. Правил им компрометиращи видеа, с които да ги държи в подчинение. Мениджърите и охраната му са били част от схемата за откриване на подходящи жертви. Обикновено подбирали фенове от публиката на концертите му или пък начинаещи музиканти, които мечтаят за кариера.

Такъв е случаят с певицата Алая. Ар Кели приема да ѝ помогне за издаването на албум, когато тя е на 13 г. Под неговото крило кариерата ѝ наистина потръгва, но изненадващо за родителите ѝ двамата сключват брак две години по-късно. По време на процеса стана ясно, че 27-годишният по това време Ар Кели е подкупил държавен служител и е фалшифицирал документ, за да покаже, че тя е пълнолетна и могат да се оженят. Бракосъчетанието е станало набързо в хотел, като и двамата са били облечени с анцузи. Според някои твърдения бързането се налагало, защото

Алая била бременна и трябвало да направи аборт

Бракът им е разтрогнат месец по-късно, а тя никога не е говорила по въпроса, преди трагично да загине в самолетна катастрофа през 2001 г.

Твърденията, че певецът малтретира млади момичета, започват да се разпространяват още в началото на музикалната му кариера през 90-те години. През 1997 г. срещу него е подаден иск от млада жена, която го обвинява в сексуално насилие, докато е била непълнолетна. По-късно е съден за детска порнография с друго момиче в Чикаго, но и по двете дела е оправдан.

“Надявам се сегашната присъда срещу него да служи за свидетелство, че независимо колко могъщ, богат и известен е вашият насилник и колко малък ви кара да се чувствате, правосъдието чува само истината”, каза прокурорът Бреън Пийс. Той подчерта, че

пострадалите са предимно тъмнокожи жени и деца, чиито оплаквания никой не е искал да чуе

и да им повярва. Това позволило на Ар Кели да върши престъпленията си в продължение на години и да се спасява от американското правосъдие.

По сегашното дело срещу него бяха изслушани 48 свидетели. Някои от тях признаха, че и до днес се борят с психически проблеми, които са получили след контакта си със световноизвестния певец. В съдебния процес жертвите бяха представяни от една от най-известните американски адвокатки. Глория Олред се прочу и в България, след като пое защитата на репортерката Джени Суши, целуната по устата от Кубрат Пулев, докато му взема интервю след боксов мач в САЩ. Адвокатката коментира, че се гордее с жените, решили да се противопоставят на силата на Ар Кели.

Защитата на певеца се опита да оправдае поведението му с трудно детство, белязано от насилие, и с желание на много хора да се възползват от звездния му статут на всяка цена. Адвокатите му казаха, че ще обжалват присъдата, тъй като тази означавала 55-годишният Ар Кели да остане до края на живота си зад решетките. Малко вероятно е обаче тя да бъде намалена, още повече че се очаква следващия месец той да се изправи в Чикаго пред нов процес по обвинения в разпространяване на детска порнография и възпрепятстване на правосъдието. А и осъждането му се смята за много важно, тъй като музикантът е един от най-известните обвиняеми за сексуални престъпления, откакто движението за защита на жените #MeToo набра популярност в САЩ. Той е и първият чернокож с подобна присъда, срещу когото са давали показания тъмнокожи жени.

Повдигането на завесата около развратния му живот започва с документалната поредица “Да преживееш Ар Кели”, в която говорят някои от жертвите му, неговите братя, бившата му съпруга и хора, които са работили в екипа му. Филмът е пуснат през 2019 г. Той се опитва да обясни как, изграждайки статута си на знаменитост, с която работят легенди като Майкъл Джексън и Уитни Хюстън, музикантът се превръща в сексуално чудовище. Много съществен момент в него е как поредица от хора са си затваряли очите през годините само защото са били финансово зависими от певеца или пък защото по принцип са се отнасяли пренебрежително към живота и безопасността на цветнокожите момичета. 

Певецът заедно с Лейди Гага

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Певецът заедно с Лейди Гага СНИМКИ: РОЙТЕРС

“Просто не им повярвах. Начинът, по който те се обличаха и държаха, не ми хареса – гласувах срещу тях”, признава във филма един от съдебните заседатели, участвали в първото дело срещу Ар Кели за детска порнография, по което е оправдан. “Просто така стояха нещата. Ние работехме за него. Той искаше това и ние трябваше да му го осигурим”, казва пък личният му асистент Демериус Смит.

Бившата му съпруга Дреа също не е пощадена. Двамата се запознават, когато тя е на 19 г. и участва в прослушване за танцьорка в балета му. В момента, в който стават близки, ѝ забранява да говори с останалите членове на екипа. Организира изненадваща сватбена церемония, на която се женят. Следват 10 г. на тормоз и заключване в семейния им дом. Дреа успява да се измъкне по чудо с трите им деца, но и до днес се страхува, че

той може да поръча да бъде убита, защото не му се е подчинила

Показаното във филма е толкова шокиращо, че след излъчването му на Ар Кели са повдигнати редица обвинения и той е арестуван. Сред тях са за детска порнография, съблазняване на малолетни, трафик на хора и възпрепятстване на правосъдието. През последните 3 години, откакто е зад решетките, стана ясно, че е участвал в побой с други затворници и е боледувал от коронавирус. 

Фейт Роджърс, жертва на певеца, говори на пресконференция в Лос Анджелис.
Фейт Роджърс, жертва на певеца, говори на пресконференция в Лос Анджелис.

Истинското име на музиканта е Робърт Силвестър Кели. Роден е в Чикаго, където спомените за него са за свенливо дете, имащо проблеми с четенето, но пък с талант да пее и пише песни, който родителите и учителите му насърчавали. В автобиографична книга той твърди, че жена от семейството е започнала да го подлага на насилие, когато е бил на 7 г., и това е продължило до 13-годишната му възраст. Изглежда това е дало отпечатък върху отношението му към другия пол по-късно. Дори когато музикалната му кариера е във възход и има възможност да се среща с много хора, той продължава да обикаля около гимназиите в Чикаго в търсене на уязвими момичета, които да заговори. Постепенно звукозаписното студио на Ар Кели се превръща в леговище на разврат, а хора от антуража му - в експерти по откриване на подходящи тийнейджъри за задоволяване на ужасяващите му сексуални желания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Класация на либидото на всяка зодия
Брад Пит ще участва в нов филм за Формула 1
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?

Напишете дума/думи за търсене