Дразнещият ум на Емил Кошлуков

Юни 2022 г. - Кошлуков на изслушване пред СЕМ, което се радва на голям медиен интерес.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Въпреки съскането на тясна прослойка "праведници" Съветът за електронни медии не избра друг на негово място

Един от най-цитираните съвети на Стив Джобс е: “Няма смисъл да наемаш умни хора, а след това да им казваш какво да правят. Умните хора се наемат, за да ти кажат какво да правиш”. Сентенция, валидна с пълна сила за шефа на БНТ Емил Кошлуков.

Колкото и силно симпатизантите на левия либерален елит да крещят “Оставка” под прозорците му, колкото и жлъчно да пишат за него изданията на официозния кръг “Капитал”, един факт остава безспорен и неподвластен на политическата пропаганда –

той е респектиращо умен човек. Такъв, който не може да се слее с тълпата

Него или силно го любят, или неистово го мразят.

По време на последния конкурс за директор на обществената телевизия напориста юристка от квотата на “Промяната”, преподавател в Американския университет и бивш началник в Синдиката по бира, храни и напитки към КНСБ, пита Кошлуков: “Как оценявате репутационното влияние върху БНТ на вашата личност?”.

Видимо млада, тя не го помни като човека, основал Федерацията на независимите студентски дружества на 14 ноември 1989 г.; не разпознава у него лидера, организирал първата и единствена по рода си национална студентска стачка в България, вдигнала серия протести в страната през 1990-а и довела до падането на кабинета “Луканов”; не си дава сметка, че поставя под съмнение репутацията на мъж,

осъден от комунистическия съд едва 20-годишен

и лежал в социалистически затвор заради убежденията си.

Май 2001 г. - още тогава медиите се интересуват от Емил Кошлуков, който разказва за Симеон Сакскобургготски, когото ще посрещне дни по-късно у нас.
СНИМКА: АРХИВ
Май 2001 г. - още тогава медиите се интересуват от Емил Кошлуков, който разказва за Симеон Сакскобургготски, когото ще посрещне дни по-късно у нас. СНИМКА: АРХИВ

 Отговорът му е любезен и кратък: “Не бих си позволил да давам съвети, ако съм на ваше място, защото не е възпитано”.

Ръководството на БНТ е политическо решение, вечно се съпътства от партийни интриги, истерии, крамоли, компромати, скандали и големи нерви. Публичността на драматичния и страшно оспорван конкурс още повече нагнетява напрежението, оставяйки у зрителя тревожното усещане, че всички в залата на СЕМ стискат хладно оръжие под масата.

В периферията на това риалити неизменно се вихрят интелектуалци, артисти и общественици, гравитиращи към партийните централи, и с много хиперболи пресъздават тревожни тенденции. Писмото, с което 20 изтъкнати остриета настояват Емил Кошлуков в никакъв случай да не бъде допуснат до изслушването във финалния етап на конкурса за шеф на БНТ, е покъртителна класика в жанра.

Първият аргумент под точката

“ЗАВИСИМОСТИ ОТ ТРЕТИ ЛИЦА”

е, “че е бил лидер и основател на политическа партия “Новото време”. Явно не са намерили повод да твърдят, че лъже или говори глупости, затова

привеждат аргумент в разрез със самата конституция

и нейния член 38, който гласи: “Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения...”. Да не говорим, че нито “Новото време”, нито нейните лидери някога са били преследвани от закона.

Емил Кошлуков
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Емил Кошлуков СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Следва още една силна забележка, че е работил като консултант в “Алфа”, партийната телевизия на “Атака”. Този детайл от биографията на Кошлуков е главна причина за нестихващия гняв на последователите на “Промяната” и “Демократична България”, на които консултирането и гравитирането около партии им е чуждо и непознато преживяване.

Най-фрапантен е контрапунктът Сашо Диков - най-силният му конкурент за високия пост.

Диков никой не го пита за зависимости и близки отношения с изгонени олигарси. Не се споменава как преди две години се яви пред Министерския съвет, за да предаде акциите на “Левски” от името на обвинения в 19 престъпления Васил Божков. Кой да ти помни тия подробности!

Проблемът на пристрастните е, че им се замъглява погледът и развиват тунелно виждане. Те се зачервяват от възмущение, когато Емил демонстрира как са му показали среден пръст, но остават радостно превъзбудени, когато любимият им реформатор Радан Кънев казва в ефир “Бай Х*й”, а водачът на “Промяната” Асен Василев се провиква “Да го духат бедните!” от парламентарната трибуна.

За разлика от непредубедените зрители, тези не забелязват, че

под ръководството на Кошлуков БНТ се изпълни с ново съдържание,

завърнаха се българските филми, гледат се актуалните предавания, защитава се плурализмът на мненията, възможностите за изява на политици и представители от целия спектър на обществения живот, активно се заговори за рейтинг на националната телевизия и за нейната безпристрастност на фона на частната конкуренция.

Емил Кошлуков минути преди презентацията си пред СЕМ
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Емил Кошлуков минути преди презентацията си пред СЕМ СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Чудовищният упрек, че Кошлуков е прекъснал програмата, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ, е странен и нелогичен предвид мисията на медията да информира и отразява в реално време събитията. И то в тежка политическа обстановка. Още повече че нито един от яростните критици не е отказал участие в БНТ, нито е оспорил обективния професионален подход на водещите и репортерите ѝ.

“Имам трески за дялане - призна пред СЕМ директорът, - но не е нужно да се харесвам на хората.”

И въпреки съскането на тясната прослойка “праведници” съветът не избра друг на негово място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Класация на либидото на всяка зодия
Брад Пит ще участва в нов филм за Формула 1
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?

Напишете дума/думи за търсене