Ансамбъл "Гоце Делчев" на фолклорен фест в Хърватия

Ансамбъл "Гоце Делчев" в Хърватия. СНИМКА: ФЕЙСБУК

В сърцето на хърватската равнина Славония, в град Джаково, днес бе закрит фолклорният фестивал "Джаковска шевица“, предаде БТА.

Събитието има и международен характер, като в него участваха ансамбли от цял свят. В централното събитие на манифестацията – тържественото шествие, което премина през центъра на града, дефилираха 30 конници на коне от породата "Липицанер“ от Държавния конезавод в Джаково, 30 украсени сватбени каляски и 50 фолклорни групи с около две хиляди участници от Хърватия, Словения, САЩ, Босна и Херцеговина, Сърбия. Страна партньор на тазгодишния фестивал е Украйна.

България бе представена от фолклорния ансамбъл „Гоце Делчев“ от София, аплодиран бурно от многобройната публика. На шествието присъства посланикът на България в Хърватия Генка Георгиева.

Основан през 1945 г. от българи бежанци от Беломорска и Вардарска Македония по идея на композитора Димитър Динев, "Гоце Делчев" е сред най-добрите български ансамбли за народни песни и танци. Участва в много фестивали и конкурси, представяйки българския фолклор пред многобройна публика във Франция, Италия, Гърция, Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Турция, Словакия, Унгария, Португалия, Дубай, Индия, и др.

От 1967 г., когато за пръв път се провежда фестивалът "Джаковска шевица“, всяка година през месец юли (дори и по време на пандемията 2020 и 2021 г.) в Джаково се събират стотици фолклорни състави и хиляди любители на хърватския фолклор, които чрез песни, танци и красиви носии показват своите обичаи и традиции. Многобройните посетителите могат да дегустират ястия, типични за славонската кухня, да се насладят на музикални програми от фолклорни и други песни, на различни представления, народни танци и много други културни, туристически и развлекателни събития.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене