Дъщерята на Тодор Батков - Калина, почва да пее на 4, сега подготвя първия си албум

Калина Баткова
Снимка: Деспина Катсируба

24-годишната девойка вече има две дипломи

за бакалавър и една за магистър от Англия

Противно на очакванията нито от право, нито от футбол се интересува Калина Баткова - дъщерята на адвоката и бивш собственик на “Левски” Тодор Батков. Едва 4-годишна, тя започва да пее на всички семейни събирания, без да се притеснява или смущава от публиката. Страстта ѝ към музиката не отминава през годините, дори напротив. Когато е на 11, се записва да пее в училищния хор, ходи на уроци по музика, а след три години започва да свири и на пиано. Още тогава иска да създава собствена музика и да бъде автор, а не само да изпълнява чужди песни. Малко по-късно, когато е вече на 16, се докосва до китарата. Тогава идва и вдъхновението ѝ да пише различни мелодии и текстове. 

Снимка: Златина Точкова
Снимка: Златина Точкова

“На един коледен концерт на вокалната група в училище ни бяха дали по един куплет. Като дойде моят ред, много се притесних. Запях, а в момента, в който видях майка ми в публиката на първия ред, забравих целия текст и започнах да тананикам мелодията само”, разказва Калина. Това притеснение обаче отдавна е изчезнало, защото младата певица има десетки участия на музикалната сцена в България и Англия.

За да се стигне до тях обаче, преди това има кратка раздяла с музиката. След като завършва училище,

Калина записва бизнес мениджмънт

и маркетинг в Англия

За тази специалност я съвестват родителите ѝ. Докато е още ученичка, тя рисува и, разбира се, има желание да кандидатства моден или интериорен дизайн. “Тогава трябва да учиш архитектура”, казва майка ѝ Здравка Баткова. “Но аз въобще не исках, при положение, че математиката ми беше най-омразният предмет в училище”, разказва Калина. Затова се стига до специалността “Бизнес мениджмънт”, която тя успешно завършва преди две години. През това време не се разделя с музиката обаче. Още в началото на следването си се записва на кратък курс в Академията за съвременна музика (Academy of Contemporary Music) в Англия, където е учил известният поп певец Ед Шийрън. Много ѝ харесва и иска да започне да учи там. Да, но при едно условие, позволяват родителите ѝ - да продължи обучението си и в първата специалност. Така Калина започва втори бакалавър паралелно с бизнеса. 

Песните на K.LINA са на английски език, но сега пише и на български.
СНИМКА: H VISION STUDIO
Песните на K.LINA са на английски език, но сега пише и на български. СНИМКА: H VISION STUDIO

По време на коледната ваканция тя си пише с неин състудент и приятел и му казва, че иска да пее в група. Той ѝ обещава да намери най-добрите музиканти от курса и го прави. Събира се цяла банда, която свири песните по текстове на Калина.

Още първата година тръгват по участия,

които младата певица сама организира

Тя звъни, пише мейли до различни музикални клубове, прави рекламен плакат на новосформиралата се група. Издава песните под артистичния псевдоним K.LINA. Във втори курс вече бандата тръгва на турне в различни градове в Англия.

Тъкмо музикантите се сработват и имат успехи, когато идва локдаунът заради ковид пандемията. “Последното участие заедно на групата беше много тъжно. Трябваше да сме в клуб заедно с няколко други групи, но почти никой не беше дошъл. Свирихме само за себе си. Два дни след това се върнах в България. Дори и да бях останала там, не знам дали щях да задържа групата в тази ситуация”, разказва Калина.

Младата певица продължава обучението си онлайн и го завършва успешно. В България бързо се адаптира и въпреки че е останала без група, издава нови песни. По съвет на баща си, който ѝ казва да не отлага магистратурата занапред във времето, тя записва да учи дистанционно “Музикален бизнес” и миналата есен се дипломира. 

Калина Баткова
снимка: Димана Патраскова
Калина Баткова снимка: Димана Патраскова

Текстовете, които пише, са на английски език, но сега подготвя няколко песни на български.

Съвсем скоро ще издаде и първия си албум

K.LINA вече е сформирала нова група тук с китариста Йордан Чипев и барабанистката Пламена Християнова. В изготвянето на песни много ѝ помага нейният приятел - режисьорът Румен Русев. Заедно са от почти две години, но още във втория месец на връзката им снимат видеоклип към една от песните на K.LINA. “Стиловете ни си приличат, неговите идеи за визуализация много ми харесват, пасваме си в професионално и креативно отношение”, разказва певицата. Румен е режисьорът на клиповете и монтажа, а Калина сама избира визията.

Музиката заема голяма част от времето на певицата и както тя я определя, ѝ е “хем хоби, хем работа”. Калина много обича природата в България, затова често ходи по планините, а в свободното си време чете философски книги. Любимото занимание на нея и брат ѝ - Тодор Батков младши, е заедно да ходят на кино или да гледат филми вкъщи. Тя прекарва много време със семейството си, защото живеят заедно.

“И двамата сме много уравновесени, спокойни, имаме добро сърце, и с майка ми си приличам по това.

Баща ми е много сериозен, когато поеме ангажимент, го изпълнява, отговорен е

Той е по-организиран от мен”, разказва Калина.

За разлика от брат си обаче, който е бил доста по-палаво дете, младата певица е била кротко и послушно момиченце. “Не избухвам, не викам. Като бях малка, бях много примерна. След родителските срещи майка ми и баща ми винаги идваха доволни. Не съм правила бели, не съм влизала в конфликти с хора, бях спокойно дете”, разказва Калина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене