В Стара Загора разкриха мартириум, под който може да се намира гроб на ранен християнски мъченик

Петър Калчев

При разкопки в Стара Загора е намерен мартириум, под който най-вероятно има гроб на ранен християнски мъченик, разкри пред БТА директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

Разкопките продължават и финалът им ще покаже дали това е било сакрално място и тук е бил погребан християнски мъченик от началото на първото хилядолетие. Надяваме се да попаднем на гроба и той да не е ограбен, каза още Петър Калчев.

Добре запазеният мартириум е открит при изкопни работи за мащабен ВиК проект в Стара Загора. Съоръжението е добре запазено и се намира в района на източния некропол на античната „Августа Траяна“.

Върху предполагаемия гроб се издига съоръжение с нестандартна форма. Открити са запазени стени с височина метър и половина с добре изпълнена зидария, съхранил се е и част от купола.

Не е изключено това да е било място за поклонничество, вероятно е тук да е бил погребан мъченик, обявен за светец от църквата, предполага Петър Калчев.

На 7 март т.г. в Стара Загора започна подмяната на 60 км. водопроводна и канализационна мрежа в централната част на Стара Загора, като трасето на ремонтите е изцяло в археологическия резерват „Августа Траяна-Верея –Стара Загора.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене