Камили и коне в екшън сцени сред Римския декор на Киноцентъра по време на "Чума"

В главната роля е актьорът Свежен Младенов

Камили, коне и каскадьори участват в екшън сцени на филма "Чума", който продуцентската компания "Мирамар филм" снима в Римския декор на Киноцентъра. Там е пресъздаден пъстър и пищен керван сарай, "някъде в пределите на Османската империя", в който героите отсядат на връщане от Божи гроб. Декорът е "като излязъл" от култовия "Бялото слънце на пустинята".

Сценарият е на проф. Боян Биолчев, който е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото". Когато го пише той дори и не предполага, че ни предстои да живеем в трудните години на COVID пандемията.

Но пък сега "Чума" придобива допълнителна актуалност и нови смислови пластове. Филмът ни предлага неочакван прочит на Старозаветните послания, пренася ни в едно първично и вечно битие, където думите рождение, сватба, смърт са обикновени житейски факти, но изпълнени с мистика.

Страшната болест изважда на преден план доброто и злото у човека, събужда първичните му страсти и атавистични инстинкти. Страхът, любовта, вярата в Бога влизат в неизбежен конфликт.

Началото на снимките е на 15 юни в района на село Каменица, Софийско, което е почти напълно обезлюдено. Към полуразрушените къщи са достроени и пригодени за основен декор на филма. Целият снимачен период трае 25 дни, в петък ще е последният ден.

Действието се развива в началото на 19 век – време, когато по българските земи започва да "просветлява", но все още не си е отишъл мракът на Средновековието. Двамата главни герои – Чорбаджи Юрдан и неговия син Йоно, се връщат от Божи гроб. Станали са хаджии и носят светлина и пречистване. Но заварвайки чумата да върлува из родната земя, а скоро в родното им село и дом, те действат решително, всеки по своему, за да отстояват изконните си човешки ценности.

За разлика от повечето български филми, които се връщат към епохата на османското робство, "Чума" не навлиза в политически и етнически проблеми. Разказът се концентрира върху персонажите, груповия образ на селото и общочовешки морални въпроси.

В главната роля на чорбаджи, хаджи Йордан е Свежен Младенов. Актьор, доказал качествата си във филмите "LOVE.NET", "Вездесъщият", "Летовници", "Воевода", "Чичо Коледа", както и в сериалите "Откраднат живот", "Лъжите в нас", "Порталът"...

Голяма находка за екипа са младите още непрофесионални актьори Евелина Бибова и Матей Мичев. По начало целта на целия творчески и продуцентски екип на филма е за ролите на двамата млади да се подберат нови лица, които и възрастово да отговарят на персонажите си.

Биляна е ученичка в 11-и клас и е едно истинско бижу. Сподели, че с помощта на режисьора Иван Владимиров двамата с Матей бързо намират химията помежду им, която ги прави да изглеждат силно влюбени като героите им Елица и Йоно. От съвсем малка Евелина тренира художествена гимнастика в клуб "Славия и през годините е печелила множество медали.

Три години Евелина посещава школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб в продължение на три години с голямо постоянство. "Тя е приказно, смислено и талантливо момиче", казва за нея Бахар Рашал. Участието й в този филм вече е преначертал житейския й път - ще кандидатства в НАТФИЗ

Матей Мичев завършва първи курс по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ. Интересът му към актьорска професия започва, когато е на 15 години и постъпва в школата на Петър Върбанов.

В поддържащите роли зрителите ще видят Людмила Сланева, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Любомир Бъчваров и др.

Режисьор на "Чума" е Иван Владимиров, завършил кино и телевизионна режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ. Първия му късометражен филм "Валсове и танга от село Бела вода" е селектиран на престижния кинофестивал в Локарно.

Заедно с Валери Йорданов е сърежисьор на "Кецове", който през 2011 г. печели Специалната награда на руските киноклубове от Московския кинофестивал и специалната награда на журито "Златна роза".

С последния си засега филм "Сцени от живота на една актриса" печели наградите за най-добър сценарий и режисура на фестивала "Златна роза". Преподава драматургия и филмова режисура в ЮЗУ Благоевград.

Продуцент на "Чума" е компанията "Мирамар филм", основана през 2001 г. от Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров. През годините е продуцирала множество игрални, документални и анимационни филми

Най-известните са "Дзифт" на режисьора Явор Гърдев и филмите на Илиян Джевелеков "LOVE.NET", "Вездесъщият" и тв сериала "Порталът". "Мирамар филм" два пъти получава голямата награда "Златна роза", а "Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" през 2018 г.

Очаква се филмът "Чума" да има премиера през пролетта на 2023 г.

Младата Евелина Бибова е бижуто на филма "Чума".
Младата Евелина Бибова е бижуто на филма "Чума".
Сценаристът проф. Боян Биолчев
Сценаристът проф. Боян Биолчев
Людмила Сланева с две магарета
Людмила Сланева с две магарета
Част от пъстрия керван сарай...
Част от пъстрия керван сарай...
Екипът се подготвя за снимки.
Екипът се подготвя за снимки.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене