Откриха автопортрет на Ван Гог

Винсент ван Гог

Шотландските национални галерии откриха картина, която "със сигурност" е неизвестен автопортрет на Ван Гог, съобщава БТА.

Необикновената находка е първа за британска институция. Тя е открита чрез рентгенова снимка на картината "Глава на селянка" (1885 г.) на Ван Гог преди предстоящата изложба "Усет за импресионизма" в Кралската шотландска академия в Единбург.

Скрит от погледите повече от век, автопортретът е открит на гърба на платното с "Глава на селянка", покрит със слоеве лепило и картон, за които се предполага, че са били нанесени преди изложба в началото на 20-и век.

Ван Гог е известен с това, че използва повторно платна, за да пести пари, като ги обръща и работи на гърба.
На автопортрета е брадат седнал човек с шапка с периферия и свободно вързана на гърлото кърпа. Ясно се вижда лявото му ухо, което Ван Гог отрязва през 1888 г.

Смята се, че портретът е от ранните творби на Ван Гог и от първите му опити за автопортрети, с които по-късно става известен.

Зрителите ще могат да видят скицата като рентгеново изображение чрез специално изработена светлинна кутия.

Макар и вероятно да е възможно картините да бъдат разделени, процесът на отстраняване на лепилото и картона ще изисква деликатна консервационна работа. Продължават проучванията за това как това може да бъде направено, без да бъде увредена "Глава на селянка".

Професор Франсес Фоул, старши куратор за френското изкуство в Шотландските национални галерии, определи откритието като "вълнуващо". "Моменти като този са изключително редки. Открихме неизвестна творба на Винсент ван Гог, един от най-важните и популярни художници в света."

Любителите на изкуството ще могат да разгледат картината на изложбата от 30 юли до 13 ноември.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене