MOST търси ТЕБ! Конкурс в подкрепа на българското съвременно изкуство

На 12 юли 2022 г. Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, с подкрепата на „Инвестбанк“ АД, дадоха началото на петото издание на единствения по рода си конкурс за българско съвременно изкуство MOST!

„Пет поредни години имаме удоволствието да организираме конкурса MOST. Мисията ни е да представим и подпомогнем младите таланти в България, като им предоставим изключителната възможност да покажат своите работи в галерия Vivacom Art Hall Оборище5 пред отбрана аудитория - колекционери и ценители на изкуството. Смятам, че MOSTе това, от което българските творци и пазара на съвременното българско изкуство в България имат нужда“, каза Деница Гергова, артистичен директор на Галерията, по време на проведената пресконференция по случай старта на5-тото издание на конкурса. „MOST не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите, пред тях се откриват много сериозни перспективи“, добави още тя.

Член на журито на тазгодишния конкурс е госпожа Петя Славова, председател на надзорния съвет на „Феста холдинг“. По време на пресконференцията тя сподели основната мотивация с екипа на „Инвестбанк“ АД да подкрепят каузата на конкурса.

Да вярваме в талантливите хора, които тепърва ще разгръщат потенциала си е най-доброто, което ние като общество можем да направим. Затова за мен и екипа на „Инвестбанк“ е привилегия да подкрепим конкурса MOST за съвременни български художници. Личната ми мотивация е и тазгодишното издание да не се свежда само до избор на победителите, а да предостави трибуна на всеки един талантлив художник и нови възможности за изява“, сподели г-жа Славова. Тя изрази задоволство, че в екипа на галерията вижда партньор, който е положил много усилия за подпомагане и популяризиране на изкуството на съвременните творци на България.

„Убедена съм, че това е един от пътищата за опазване на духовната ни култура. Вярвам, че сега повече от всякога талантливите хора имат нужда от подкрепа, за да не се отказват“, добави г-жа Славова.

MOST: ПРОЕКТЪТ

Конкурсът насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България.

Традиционно всяка година от провеждането на конкурса над 200 млади български художници изпращат творбите си за участие, затова идеята е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори. Сред лауреатите на конкурсите до момента са вече утвърдени и разпознаваеми художници: Хеи?ди Ефрат, Давид И?оан, Татяна Харизанова, Мика Сав, Трендафила Трендафилова и много др.

Проектът MOST получава широка институционална подкрепа и оценката на международно признати ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и др..

Условия за участие в MOST:

  1. Артист, работещ във всички сфери на съвременното изкуство, пребиваващ на територията на страната или в чужбина
  2. Завършено образование по изкуства или понастоящем, възпитаник на училище по изящни изкуства е предимство
  3. Да няма договорености с други частни галерии към настоящия момент
  4. Възраст: между 20 и 45 г.

Ето и как да участваш:

  1. Изпрати кратко представяне и портфолио с оригинални творби (15-20 бр. снимки: описани, със заглавие, размер и година на създаване), създадени през последните 3 год. в дигитален формат на следния е-мейл: [email protected]
  2. Попълни формуляр за кандидатстване от ТУК

*Допълнителна информация: https://vivacomoborishte5.com/most/ и на 0876 555 515

*Крайният срок за подаване на конкурсните проекти: до 1 септември 2022 г.

Награди:

  1. Провеждане на съвместна изложба на четирима финалисти в Салонната зала на галерияVivacom Art Hall Oborishte 5, като всеки артист ще представи по 5 бр. свои произведения. На оценените автори ще бъде предложен и професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар. Ще бъдат активно промотирани от галерията в рамките на събитието и ще им бъдат организирани срещи с колекционери и дискусии с арт любители.
  2. Инвестбанк АД, като партньор на 5-тото издание на MOSTще определи свой победител и ще работи с него по създаването на различни креативни проекти.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене