Преди 25 години Джани Версаче е покосен от сериен убиец в Маями

Донатела и Джани Версаче са неразделни от детството си в Реджо Калабрия.

Модният дизайнер създаде не само уникалния си стил, но и света на топмоделите

Точно преди 25 години на 15 юли  в 8,30 часа сутринта Джани Версаче излиза от вилата си в Маями “Каза Казуарина” на Оушънс Драйв 1116. Модният дизайнер се отправя към близкия бар, за да си купи вестници. Той е пристигнал в къщата си във Флорида само преди дни.

Малко преди това, на 6 юли, 50-годишният стилист е триумфирал на представянето на новата си колекция в Париж. Веднага след френското си ревю Версаче отива в Ню Йорк, за да обсъди с компанията “Морган Стенли” последните детайли около предстоящото котиране на борсата на марката си. Оттам дори праща по факса скици за нови колекции на офиса си в Милано. След това пристига в Маями. Времето е горещо. Във фаталната сутрин Джани е само по тениска, къси панталони и спортни обувки с логото на марката си. Извървява 500 метра, за да стигне до близкото “Нюз кафе”, където има будка с пресата от цял свят. В джоба си дизайнерът

държи винаги малка икона на Богородица от Меджугорие

(смятано за свещено градче в Югозападна Босна и Херцеговина - б.р.), има и пари в брой. Купува си пет списания, излиза от бара и се отправя към къщата си.

В 8,40 часа жена на име Мерсиха Колакович (това ще стане ясно доста по-късно), която е оставила току-що дъщеря си до училището ѝ, разпознава дизайнера и му маха. Той също ѝ се усмихва и изкачва стъпалата към голямата черна порта на вилата си, вадейки ключа от джоба си. Точно преди да отключи, от другата страна на улицата пристига мъж по къси панталони, с потник, облечен върху тениската, и с бейзболна шапка, смъкната ниско над очите му. На дясното си рамо носи раничка. Мерсиха, която по-късно ще даде друго име на властите, вижда как младежът пресича улицата и се изправя пред Версаче. След това вади пистолет от раницата си, стреля срещу Джани, който пада. Стреля още един път, като куршумът го пронизва в шията зад лявото ухо.

Куршумът причинява моментално мозъчна смърт на дизайнера,

въпреки че сърцето му продължава да бие. То спира едва в 9,21 часа в болницата “Джексън Мемориал”, където го откарват след покушението. Куршумът излиза от шията на Версаче и се забива в портата на къщата, заради което металните трески от него убиват на място един гълъб, пронизвайки го в окото. Намирайки птицата до трупа на Версаче, полицията си мисли първоначално за някакво предупреждение в мафиотски стил. Едва по-късно ще стане ясно, че се касае за чиста случайност.

На всичко това става свидетел Мерсиха, която е на десетина метра разстояние. Убиецът се отдалечава спокойно по Оушънс Драйв. В това време портата на вилата се отваря, от нея излиза партньорът на Версаче, с когото живее – Антонио д’Амико.

В същия момент пристига и приятелят им Лазаро Куинтана, който има среща с Антонио за тенис среща. Куинтана пита Мерсиха какво се е случило, докато Версаче продължава да кърви на земята. Жената показва отдалечаващия се убиец. Куинтана се втурва с викове след него. Мъжът обаче свива в една пресечка, водеща към гараж. Трима боклукчии виждат Куинтана, който тича след убиеца и ги предупреждава, че е въоръжен. Точно в този момент той вади от раницата си пистолета. Куинтана спира, а убиецът избягва.

Част от вътрешността на “Каза Казуарина” в Маями, която днес е луксозен хотел.
Част от вътрешността на “Каза Казуарина” в Маями, която днес е луксозен хотел.
По-късно става ясно, че това е 27-годишният Андрю Кунанън. Той е сериен убиец, тъй като преди Версаче е убил четирима други мъже, и се укрива от правосъдието още от април. От два месеца е в Маями Бийч, където обитава евтин хотел. След убийството на дизайнера американските власти поставят началото на невиждано в историята си преследване. Както ще стане ясно по-късно, Андрю Кунанън изобщо не е напускал Маями, въпреки че го “виждат” къде ли не из Щатите. На 23 юли - 8 дни след престъплението, Андрю е открит мъртъв в плаваща необитаема къща на Колинс Авеню 5250. Според властите той се е самоубил,

прострелвайки се в устата със същия пистолет, с който убива и Версаче

По време на убийството на Джани сестра му Донатела и по-големият му брат  Санто се намират в Рим за ревюто на марката на Испанското стълбище. Чудовищната новина ги изстрелва на летището и десет часа по-късно са в Маями. От тогава до сега на всеки 15 юли Донатела изживява ужаса на онзи ден.

“Смъртта на брат ми беше най-ужасното нещо, което съм преживявала. Невъзможно е да се опише какво изпитах в онзи момент, нито страданието, преживяно след това. Загубата на Джани беше лична и публична – аз загубих брат си, а

хората загубиха един гений

Няма ден, в който да не мисля за него”, казва Донатела Версаче пред седмичника “Сетте”. Двамата с Джани са много свързани още от детството си в Реджо Калабрия. Имат сходни характери – и двамата са бунтари и много страстни. Версаче е гений не само заради модата, която твори, а и заради уникалния стил, който създава  - нещо като “да бъдеш Версаче”.

Когато Джани умира, Донатела страда изключително като сестра, която е загубила брат си, но от друга страна, е уплашена как ще продължи по-нататък. Тя не се чувства на висотата на брат си и въпреки това си дава кураж, че трябва да успее заради него. Опитва се да окуражи и сътрудниците си във фирмата.

Винаги следва съвета на Джани да бъде извън схемите и да твори с безкрайна свобода.

Дълго време след смъртта на брат си

Донатела крие душата и чувствата си,

нахлузвайки си своеобразна маска. Страхува се, защото знае, че всички я гледат, но въпреки това трябва да продължи напред.

В продължение на години Джани Версаче създава колекция след колекция, вадейки на пазара на висшата мода огромно количество дрехи с марката си. Тя пасва идеално на онези, които обичат да са издокарани по последна мода 24 часа в денонощието.

Жените, желаещи да изтъкват максимално сексапила си, го следват непрекъснато.

През 80-те г. на миналия век започва златната ера за италианската висша мода. Десетина години по-рано в Рим идва 25-годишният калабриец  Джани, който първоначално  твори за марката “Джени”.  Дрехите му прилягат перфектно на хора, които не искат да са банални и желаят да дадат израз на виталността и сексапила си.

Неслучайно Версаче измисля и света на топмоделите – в рекламните му кампании, дело на фотографа Ричард Аведон, Джери Хол, Кристи Търлингтън, Синди Крауфорд, Хелена Кристенсен, Клаудия Шифър, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и Кейт Мос са като разкошни богини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене