София, на 18, влезе с фотоапарат в 32 неподредени стаи на свои връстници (Снимки)

София Симеонова в стаята си. Тази снимка също е част от изложбата на младата фотографка.

Идеята за първата й изложба, наречена "Стаята в теб", й хрумва, докато учи онлайн почти 2 години

Колко различни сме един от друг и колко е важно да се вслушваме в истинската стойност, която имат думите и действията на останалите! Това научи 18-годишната София Симеонова, влязла с фотоапарата си в 32 стаи на свои връстници.

Снимките от тези най-лични домашни пространства го показват и на публиката на изложбата ѝ “Стаята в теб”, току-що открита в софийското “Уникредит Студио” (пл. “Св. Неделя” 7).

София Симеонова (вдясно) на откриването на изложбата си
СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
София Симеонова (вдясно) на откриването на изложбата си СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Идеята да снима стаите на връстниците си ѝ хрумва по време на онлайн обучението, продължило почти 2 години. Тогава целият ѝ свят се събира именно в стаята ѝ вкъщи, където учи, говори с приятели по телефона или през интернет, разглежда света чрез мрежата, плаче на тъжните истории, усмихва се, влюбена в някое момче.

Когато пандемията свършва, тя вече е измислила фотографския си проект. И започва да търси участници в него. Някои от обитателите на 32-те стаи са нейни съученици, други са приятели, трети - познати на приятелите й.

Твоята стая подредена ли е, пита ги София. Който отговори с “не”, е поканен за проекта. Някои от младежите се притеснявали, че стаите им не са нищо особено. После обаче се оказало, че именно там се получили най-добрите снимки.

Така в 32 кадъра София показва стаите - цветни, с книги, разхвърляни, в бяло, с плочи и картини - всякакви.

Докато стои заключена вкъщи по време на пандемията от коронавирус, тя попада на проект на американската фотографка Ейдриън Селинджър, заснела през 90-те години на миналия век

разхвърляните стаи на младежи от САЩ

Провокирана е от информации в медиите и киното по онова време колко подредени и добре облечени са младите хора в страната. Снимките ѝ обаче показват точно обратното и така представят колко объркани всъщност са онези деца.

София осъзнава, че прекарвайки толкова време в стаята си, помещението се превръща в отражение на същността ѝ. “Съдържайки нашите спомени, индивидуалност и желания, стаите ни помагат да открием кои сме всъщност. А когато изграждаме средата около себе си, влагайки част от нас самите, ние сътворяваме материалната действителност на цялото човечество”, казва момичето.

По себе си, а и по приятелите си съди, че почти

всяко дете подсъзнателно възприема стаята си като най-безопасното място,

което съществува. Там то изразява най-съкровените си мисли и надежди дали под формата на декор, или предмет, поставен на определено място. “Често всяко хоби, интерес или дори пристрастие е закачено на стената ни, но невинаги посетителите се интересуват достатъчно, за да прогледнат през него”, обяснява София.

За да разбере още повече младите и интелигентни хора, които застават пред обектива ѝ и разкриват дори несъвършенствата си, тя прави с тях кратки интервюта. Така към всяка снимка в изложбата има и обяснителен текст за човека на нея.

Същевременно никой не се учудил на идеята ѝ, тъй като майка ѝ Силвия Гурмева навремето беше фотожурналист в “24 часа”. Баща ѝ Йордан Симеонов все още е един от най-добрите фоторепортери във вестника, а дъщеря му беше неговото вдъхновение за априлската му изложба “Портрет на София”, в която главните герои са жени с името София.

През май 18-годишното момиче завърши Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”. Предстои ѝ да замине за Франция, където вече е приета за студентка по психология.

Първата ѝ фотографска изложба е отворена до 30 август.

СНИМКИ: СОФИЯ СИМЕОНОВА
СНИМКИ: СОФИЯ СИМЕОНОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене