Втора църква са разкрили археолозите при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич до София

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Втора църква са разкрили археолозите при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич до София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при посещение на археологическите разкопки там.

„Тук сме, защото и за тяхна изненада, тук, на цитаделата беше открита втора църква – малка. Това е едно прекрасно място. Най-важни са археологическите находки, защото археологическото богатство на София, проучванията, както на античния, така и на средновековния период са едни от най-важните фактори за развитието на културния туризъм. В същото време е много важно за образованието. Тук могат да идват групи ученици, които на живо да изучават история“, заяви Фандъкова.

Храмът е открит при цитаделата на крепостта, посочи Виолина Кирякова от Националния исторически музей. „Тук открихме голямо количество стенописи вътре и извън храма, от които се надяваме нашият реставратор Илия Николов от Института по етнография да успее да извади максимално много информация и да възстанови, колкото се може, повече от фрагмените“, каза тя.

По думите на Кирякова на мястото са открити и документирани изключително много фрески, голямо количество монети, повечето от които - от късно античния период на крепостта. Като интересни находки тя посочи ритуално погребване на кръст и кандило, и гроб на жена, която е притежавала два прецизно изработени наушника от бронз с посребряване. Археолозите продължават да разкриват стрели и ножове.

Филип Петрунов от секция за средновековна археология при Българската академия на науките посочи, че църквата е построена още през XIV в., а вероятно и по-рано, но тогава е претърпяла реконструкция. Все още не е ясно какви точно събития са се провеждали в нея.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че проучванията при цитаделата приключват днес, като работата по този обект е продължила две години. Средствата за действията възлизат на 49 хил. лв., осигурени от програма „Култура“ на Столичната община. От 2008 г. общината периодично финансира разкопките на крепостта с над 250 хил. лв., добави кметът.

„Имахме много трудности със собствеността. Все още очакваме финалните документи, за да може Столичната община да е собственик и да можем по-активно да инвестираме“, каза Фандъкова.

„За мен тези инвестиции са много важни. Създадохме по програма „Култура“ специален приоритет за археология и независимо от всякакви кризи успяваме да продължим инвестициите ежегодно“, каза още Фандъкова.

През есента се очаква да започне вторият етап на проучванията при крепостта, а от октомври - да продължи и работата на археолозите при неолитното селище в „Слатина“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене