Два филма с българско учистие на фестивали в Сараево и Венеция

Кадър от филма "Мъже на делата"

Два филма със значимо българско участие ще имат премиери на започващите през август престижни международни филмови фестивали в Сараево, Босна и Херцеговина и Венеция, Италия.

"Мъже на делата" (Men of Deeds) е селектиран в основния конкурс на най-значимия филмов фестивал на Балканите в Сараево. Той е копродукция между Румъния и България, и компаниите "Тангаж Продакшън" (Анамариа Анточи), "Папилон Филм" (Пол Негоеску) и "Скрийнинг Имоушънс" (Поли Ангелова, Николай Тодоров). Филмът е подкрепен от ИА "Национален филмов център", Румънския филмов център, фонд "Евроимаж" и програма "Медиа".

Сценаристи са Раду Романюц и Оана Тудор, а режисьор - Пол Негоеску, за когото това е втори филм с продуцентите от "Скрийнинг Имоушънс" след успешното сътрудничество в "Историята на един летен любовник". В екипа на филма от българска страна участват художничката Ванина Гелева, художничката по костюмите Елена Стоянова, звукорежисьорът Иван Андреев, художник-гримьорите Бистра Кечиджиева и Росица Герасимова и част от операторската и звукорежисьорската група.

Филмът разказва историята на Илие - мъж в края на 30-те, който се радва на лесен живот като провинциален полицай. В селото се развиват поредица странни прояви на насилие, при които липсата на реакция в Илие го прави съучастник в убийство. Атмосферата става все по-напрегната и в крайна сметка го принуждава да пристъпи към крайни решения.

Филмът "На север" (Tо the north) ще има премиера на престижния "А" клас фестивал във Венеция, където е селектиран в конкурсната програма "Оризонти". Филмът е копродукция между Румъния ("Де Филм"), Франция (Ремора Филмс), Гърция (Студио Баухаус), Чехия ("Бекграунд Филмс") и България. От българска страна продуценти са „Скрийнинг Имоушънс“ (Поли Ангелова и Николай Тодоров).

С подкрепата си зад филма са застанали ИА "Национален филмов център", Румънския филмов център, Чешкия филмов център, Регион Ил де Франс, Екоме, Гръцкия филмов център, Гръцката национална телевизия, Програма "Медиа", Румънската национална телевизия, Френският национален център за кино, Сачем, фонд Ангоа, Седика и Уейвмейкър Румъния. Филмът е произведен и съвместно с АРТЕ/Кофинова 17, Аванпост медия, Фулгуранс Филмс и Меджиклаб.

Той е пълнометражен дебют на сценариста и режисьора Михай Минчан, а в главните роли се изявяват филипинците Солиман Круз и Барт Гуингона, румънецът Николай Бекер и българинът Димитър Василев. Фотограф на продукцията е един от най-талантливите български фотографи Яна Лозева. Цялата операторска група на филма също е съставена от български професионалисти.

Оператор е румънецът Джордже Чипер-Лилемарк ("Не ме докосвай" – "Златна мечка", Берлинале 2018, "Imaculat" – Награда за най-добър дебют, Венеция 2021, а звуковият дизайн е дело на носителя на "Оскар" за работата си в „Sound of Metal” Николас Бекер.

Филмът разказва за религиозен филипински моряк, работещ на борда на трансатлантически кораб, който открива нелегален румънски пасажер. Окуражен от Библията, която нарушителят носи със себе си, морякът се впуска в опасно начинание, в което забърква своя екипаж, своята вяра в Бог и живота на един невинен човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене