В Хърватия излезе антология с българска поезия "На последния етаж на небето"

Марин Бодаков
Снимка: Архив

В Хърватия наскоро излезе сборникът с българска поезия на хърватски език "На последния етаж на небето" ("Na posljednem katu neba"), информира за БТА Диана Гласнова - главен редактор на двуезичното списание от Хърватия "Родна Реч". Книгата е в памет на българския поет и литературовед Марин Бодаков, който почина внезапно на 8 септември 2021 г.

Сборникът беше представен в Библиотека "Богдан Огризович" в Загреб. Издател е Хърватско дружество на писателите (поредица "Поезия плюс") с финансовата подкрепа на Eвропейска мрежа за литература и книги "Традуки". Главен редактор на сборника е хърватският поет - Иван Херцег. Съставители са Людмила Миндова, Силвия Чолева и Марин Бодаков. Преводачи - Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачи.

Антологията е 282 страници и включва 53 автори - от родени в първите десетилетия на ХХ век, до най-млади.

"Центрирахме" избора си и решихме в антологията да влязат поети, утвърдили се след 1989 г., но и поети от по-старото поколение, които са продължили да пишат и са издали свои книги след тази дата. Разбира се, отново трябваше да намалим бройката на авторите, защото рискувахме да се получи един огромен том, който би бил нечетаем. А нали целта е тъкмо това – съвременната българска литература да стане по-позната на хърватските читатели и те да получат по-цялостна картина на поезията, която се пише в България днес. И тук стигаме до основното качество на антологията по принцип – вкусът на съставителите", споделят те и допълват: "Вероятно следващи съставители на нова антология ще пренаредят имената и ще дообогатят картината на българската поезия, но засега горещо се надяваме тази да е достатъчно ясна и изчерпателна, за да имаме повече страстни читатели в Хърватия. Това е една възможна картина на съвременната българска поезия – открийте я в детайли", призовават съставителите.

Предстои представянето на книгата през септември в София.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене