Завърши 59-ият летен семинар по български език и култура, организиран от Софийския университет

Софийският университет "Св. Климент Охридски"
Снимка: Архив

Традиционният летен семинар по български език и култура, който се организира за 59-и път в Националния учебен център на Българския червен кръст в село Лозен, бе официално закрит с тържествена вечер, посветена на българския фолклор. Той бе организиран от Софийския университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. Над 70 души от Европа и Азия участваха в семинара тази година, съобщи пресцентърът на висшето училище, цитиран от БТА.

Фолклорната вечер бе открита от директора на семинара проф. Панайот Карагьозов от Факултета по славянски филологии на Алма матер, а водещи на празничната вечер бяха семинаристите Дафни и Даниел. Те отбелязаха, че ежедневието им през изминалите седмици е било много интересно и пъстро, а за да продължи техният житейски кръговрат, е време да затворят този момент в ритъма на българското хоро, за да останат свързани завинаги.

Присъстващите имаха възможност да се насладят на резултата от труда и вдъхновението, изпълвали залите в продължение на три седмици, да се докоснат до магията на народните песни и танци, съхранили духа на България за поколения напред. Във фолклорната програма семинаристите показаха научените български народни песни и танци. Под ръководството на Елисавета Данева те изпълниха популярните народни песни: "Рипни, Калинке" от Родопите, "Китчице, буйна лобода" и "Йовано, Йованке" от Пирин, "Дилмано, Дилберо" и "Що ми домилело" от шопската фолклорна област, и "Полегнала е Гергана" от Тракия.

Възпитаниците на хореографите Ирина Войнова и Йордан Станимиров демонстрираха уменията си, като изиграха право, Пайдушко, Свищовско, Дайчово, Шопско и Ганкино хоро. По време на фолклорната вечер бяха представени традиционни танци и от други страни.

Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва през 1963 г. Той се организира ежегодно с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката, и на Софийския университет. Цялостната подготовка и организацията на семинара са поверени на Факултета по славянски филологии.

Семинарът е насочен основно към чуждестранни студенти, учени, преподаватели и преводачи, занимаващи се професионално с български език и култура, но също така към хуманитаристи и бизнесмени, за които владеенето на езика и познаването на историята, културата и на съвременното състояние на българите са необходими за други дейности.

Обучението по български език, литература, история и култура осъществяват преподаватели от Факултета но славянски филологии, Историческия факултет, Българската академия на науките и от други авторитетни научно-преподавателски институции. По време на семинара се организират тематични кръгли маси, в които участниците и специално поканени наши и чуждестранни изследователи излагат свои виждания по актуални въпроси на българистиката.

Научната продукция на семинара се публикува в поредицата "Българистични студии".

Летният семинар по българистика съчетава методиката на класическото университетско обучение с идеята на Ян Амос Коменски за "училище - игра". Той се организира във ваканционна обстановка, при която дистанцията между преподаватели и слушатели е сведена до минимум. Продължителността на семинара е три седмици. Програмата включва четири основни блока: задължителна учебна програма, факултативна учебна програма, културно-развлекателна програма и учебни екскурзии.

В задължителната учебна програма са включени занимания по практически български език, както и специализирани семинари, посветени на български език, на превода, на българската литература и на културната антропология на българите. Факултативната учебна програма включва изучаване на български народни песни и танци.

В културно-развлекателна програма има прожекции на български филми, запознанство край семинарния огън, вечер на талантите, вечер на българския фолклор.

В програмата за учебните екскурзии имаше посещение на Националния исторически музей, пътуване до Витоша, разглеждане на София и посещение в Софийския университет "Св. Климент Охридски", пътуване до Пловдив и до Рилския манастир.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене