15 факта за династията на валса Щраус

Основателят на династията Йохан Щраус.

Очаквайте в броя в понеделник имената на късметлиите, участвали в играта “С “24 часа” бъди гост на “Щраус гала”, които ще получат билети за концерта “Нощ под звездите с Виена Шонбрун Оркестра”. Жребий ще определи кои трима читатели ще гледат грандиозното музикално събитие пред храм-паметника “Св. Александър Невски” на 8 август от 20,30 ч. Всеки от тях ще получи по два билета, за да може да съпреживее музиката със свой любим човек.

Танцовата музика едва ли щеше да бъде толкова популярна, ако не бе династията от композитори и диригенти Щраус. Нейното начало е в първите години на XIX век. След това превземат Виена, Европа и света. Дори до ерата на грамофонните плочи. Тази година се навършват 197 години от рождението на Йохан Щраус-син, а от България стартира световното турне по повод бъдещата 200-годишнина на Йохан Щраус-баща, която ще се чества през 2024 г.

1. Йохан Щраус

Родоначалник на музикалната династия е Йохан Щраус I. Роден на 14 март 1804 г. в Леополдщат, днес Виена. Родителите му Франц Борглас Щраус и Барбара Долман са съдържатели на хотелчето “При свети Дориан”.

Майка му умира от треска, когато е на 7 или 8 години. На 12 вече е кръгъл сирак и негов настойник става шивачът Антон Мюлер. Той го праща като чирак при книговезеца Йохан Полисчански. Там започва да учи цигулка и виола и се влюбва в музиката.

2. Йозеф Ланер

В крайна сметка всички планове да учи за счетоводител пропадат и Йохан Щраус I успява да влезе в малкия квартет на бъдещия си враг №1 Йозеф Ланер. В него са и братята Карл и Йохан Драханек. Двамата с Ланер започват да популяризират виенския валс и древни германски танци пред широката публика.

3. Революционизиране на валса

Йозеф Ланер е един от най-ранните виенски композитори, които реформират обикновения селски танц по вкуса на висшето общество в Австро-Унгарската империя. Неговият квартет се разраства в малък струнен оркестър през 1824 г. и по това време Ланер е по-популярен композитор от своя приятел Щраус.

4. Войната на композиторите

Ланер слага Йохан Щраус I начело на втори по-малък оркестър, който прави след успеха на първия си. Йохан е и вицедиригент на големия оркестър. През 1825 г. обаче Щраус решава, че може да се справи сам и така да сложи край на финансовите си проблеми. Сформира свой оркестър и започва да композира.

Раздялата е доста бурна. Щраус решава да обяви на Ланер, че се маха, след един концерт. Двамата се сбиват пред останалите музиканти. Трошат се мебели, падат инструменти. В крайна сметка обаче 14 от оркестрантите на Ланер тръгват с Щраус.

5. Мария Ана Щрайм, майката на династията

Щраус I се жени за Мария Ана Щрайм през 1825 г. в римокатолическата лютерантска църква във Виена. Тя му ражда цели 7 деца - Йохан II (1825), Йозеф (1827), Анна (1829), Тереза (1831), Фердинанд (1834, починал на 10 месеца) и Едуард (1835).

Щраус I e доста строг баща, който обича дисциплината. Отсъства доста дълго от дома си заради турнетата на оркестъра и заради това се отчуждава от съпругата си.

Паралелно с това той си прави второ семейство с любовницата Емели Трампух. И от нея има 7 деца. Цяла Виена знае за ситуацията. Но жена да поиска развод, и то в римокатолическата църква, е било немислимо.

Ана обаче получава симпатиите на цяла Виена заради отношението към нея.

6. Кралски любимец

Йохан Щраус I става най-известният и любим танцов композитор във Виена. Постепенно славата му се разраства. Прави турнета в Германия, Нидерландия, Белгия и Великобритания.

В Лондон става любимец на бъдещата кралица Виктория. Получава специална покана за държавния бал по случай нейното възкачване на трона. След това се връща и за церемонията по получаването на короната. Това са може би най-големите светски събития по това време. Отзвукът е невероятен и той става най-известният композитор на Стария континент.

7. Маршът “Радецки”

Най-известната му творба е може би маршът “Радецки”, който е посветен на фелдмаршал Йозеф Радецки фон Радец за победата му в битката за Кустоца. С нея ефективно се слага началото на края на Първата италианска война за независимост. Войските на Австро-Унгария се изправят срещу тези на крал Шарл Албер на Сардиния-Пиемонт.

На същият фелдмаршал е кръстен и парахода, който влиза завинаги в историята на България с подвига на четата на Христо Ботев и днес е на котва край Козлодуй.

Когато маршът е изпълнен за първи път пред австрийски офицери във Виена, те започват спонтанно да ръкопляскат в такт и да тропат с крака по време на хора. Тази традиция е запазена и до днес, когато произведението се изпълнява в залите за класическа музика в стотицата на Австрия.

8. Забрана за музика

Щраус-старши е категоричен, че синовете му не трябва да се занимават с музика. Въпреки че от деца се се увличат по нея и показват изключителен талант. Затова Йохан II е трябвало да учи за банкер, което и баща му зарязва, Йозеф е определен за военно училилище, а Едуард е трябвало да стане чиновник. Нито един от тримата обаче не спазва бащината воля и се отдават на музиката.

9. Йохан Щраус II

Роден е на 25 октомври 1825 г. Пише над 400 валсове, полки, кадрили и други танцови мелодии в живота си, както и куп оперети и балет. Печели си прозвището Краля на валса. Негови са “Синият Дунав”, “Кайзер”, “Приказки от виенските гори”, полката “Триш-траш”.

От оперетите най-великите са “Прилепът” и “Цигански барон”. Започва да свири на цигулка тайно. Уроците му дава цигулар №1 в оркестъра на баща му Франц Аман. Когато Йохан-старши открива това, го пребива зверски, “за да избие музиката от главата му”.

10. Синът задминава бащата

Йохан-младши много бързо застига славата на баща си. Свири някои негови произведения и официално се възхищава на работата му.

За никого обаче не е тайна, че двамата са в сериозен конфликт. Първо, заради твърдото противене на бащата към музикалната кариера на сина и на второ място, за отношението към майка му.
Йохан-старши категорично отказва да присъства на дебюта на сина си като диригент и повече не свири в известното казино “Домайер” в Хицинг, където за първи път се появява синът му.

Йохан-младши е в конфликт и с майка си. Той се влюбва в рускинята Олга Смирницкая, която е 13 години по-млада от него. Мария Ана открито му заявява, че с баща му слагат край на тази връзка. Дори му заявява, че Олга е обладана от дявола. Нахоква го публично и директно му заявява да се стегне, за да не го стегне тя.

Кара се и с брат си Йозеф заради връзката си с Хенриет Шалупетци. Тя пък е със 7 години по-голяма от него. Вече има няколко незаконни деца, докато стане на 25 г. И е любовница на известен виенски банкер от 18-годишна. Йозеф се подиграва на батко си, че въпреки всичко Хенриет е доста добре запазена, и си навлича гнева му.

11. Йозеф Щраус

Роден на 20 август 1827 г. През 50-те години на XIX век и Йозеф се присъединява към семейния оркестър при батко си Йохан и по-малкия си брат Едуард. Неговата дебютна творба се нарича “Първият и последният”. Когато през 1853 г. баща му се разболява тежко, за кратко става диригент на семейния оркестър. Изненандващо, произведенията му се приемат изключително добре от публиката във Виена и чужбина и се насочва към композирането. През живота си пише 283 творби, включително и много валсове.

12. Бащата на виенския валс

Йохан Щраус I умира във Виена на 25 септември 1849 г. едва на 45 години от скарлатина. Точно като майка му. Ектор Берлиоз го нарича “бащата на виенския валс” и допълва, че “Виена без Щраус е като Австрия без Дунав”. Погребан е в специалния ВИП парцел на гробищата в австрийската столица.

13. Едуард Щраус

Роден на 15 март 1835 г. Той обаче решава, че няма смисъл да се бори с таланта на братята си. И се отдава на диригентството, където се оказва доста по-добър от тях. В крайна сметка той повежда семейния оркестър. Все пак пробива в “бързата полка”, където прави няколко забележителни творби като Bahn Frei!, Ausser Rand und Band и Ohne Bremse. Композира и няколко красиви валса, но много малко от тях достигат до публиката. Най-добрият му е Doctrinen, опус 79.

14. Йохан Щраус III

Едуард се жени за Мария Клинкхарт на 8 януари 1863 г. Има двама сина Йохан III и Йозеф Едуард. Третият Йохан се ражда на 16 февруари 1866 г. и е главният виновник за запазването на семейното музикално наследство.

След като семейният оркестър се разпада през 1901 г., той се погрижва династията да влезе в ерата на грамофоните, като записва цялото творчество на роднините си за Deutsche Grammophon. По-малкият му брат също става диригент.

15. Андре Рийо и възраждането

След провала на Едуард Щраус III през 60-те и 70-те години на миналия век да възроди семейния оркестър със задачата се заема известният диригент Андре Рийо. Репетициите започват през 1987 г. След 6 месеца подготовка първият концерт е на 1 януари 1988 г. В началото оркестърът е само от 12 изпълнители. Сега са 50, а понякога и 60, когато са на голяма сцена.

Тримата братя, които развиха династията. Йохан-младши е в средата, Едуард е вдясно, а вляво е Йозеф.
Тримата братя, които развиха династията. Йохан-младши е в средата, Едуард е вдясно, а вляво е Йозеф.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене