Близо 80 проекта са получили финансиране през годините от общински фонд "Култура" в Сливен

Соня Келеведжиева 
Снимка: Община Сливен

От създаването на общински фонд "Култура" в Сливен през 2015 г. до днес близо 80 проекта са получили финансиране, отчете пред журналисти председателят на Управителния съвет на фонда Соня Келеведжиева.

"Гордеем се, че сме една от общините в страната, която има възможност да подпомага културата и изкуството в Сливен. Над 150 хил. лв. са отпуснати за реализирането на проекти в сферата на изкуството и с културна насоченост. За близо седем години от създаването на фонда, са постъпили и разгледани над 120 проекта", посочи още Келеведжиева.

Общински фонд "Култура" в Сливен допуска и подкрепя финансово стойностни образци на културата, допринасящи за съхраняване и обогатяване на духовния живот на региона. Право да подават проекти имат организации, културни институти и индивидуални дейци на културата от страната и чужбина. Проектите могат да бъдат в различни форми на музикалното изкуство, художествени или литературни произведения, документални филми, изследователски трудове, свързани с културно-историческото наследство на Сливен, творчески продукти на млади сливенски дарования и др. Според правилника сумата, която може да бъде отпусната за одобрен индивидуален проект е до 3 хил. лв. Ако проектът е с национално значение, има пряко отношение към Сливен и представянето му на аудиторията в цялата страна, Управителният съвет има право да отпусне сумата от 5 хил. лв.

През годините фондът е финансирал многократно проекти на културни институти в града – на Държавния куклен театър, на Драматичен театър "Стефан Киров", на Художествена галерия "Димитър Добрович", организации, училища, читалища, издателства, както и индивидуални творци, включително, бесарабски българи-творци.

Подпомогнато е и издаването на 2 и 3 том на "Опит за история на град Сливен" на д-р Симеон Табаков. Това бе повод Соня Келеведжиева да приветства подетата от кмета Стефан Радев инициатива – община Сливен да преиздаде трилогията, посветена на Сливен, на писателя Цончо Родев. От името на фонда тя изрази готовност да се включи като партньор в инициативата по преиздаването на епоса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ето кой шие костюмите за Dancing Stars
Как внукът на Алла Пугачова избяга от войната
Зомбори триумфира с песен 13 години след като губи на финала “Х Фактор”
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти

Напишете дума/думи за търсене